8 причини да посетите прекрасния Тайван


8 причини да посетите прекрасния Тайван
Снимка: Pixabay

8946

Когато португалските мореплаватели за пръв път стъпили на острова преди повече от 500 години, те го нарекли „Ilha Formosa”, което в превод означава „красив остров“. Днес Тайван е сред 20-те най-големи икономики в света и дом на буйни планини и девствени плажове. Културата на островната държава е силно повлияна от полинезийската, португалската, холандската, японската и китайската и това я е превърнало в истинско скрито бижу в Източна Азия. Тайван крие много неподозирани изненади, заради които си струва да го посетите.

1. Прекрасните пейзажи. Тайван е невероятно зелен. Без значение къде се намирате, около вас винаги има буйна тропическа гора. Столицата Тайпе е заобиколена от планини, в които се намира и известният Национален парк „Яангмингшан“ (Yangmingshan). Гледките рязко се променят – планини, гори, плажове, но всяка от тях е спираща дъха.

2. Мистериозните отвлечени острови. Тайван всъщност не е само един голям остров. Заобиколен е множество по-малки. Голяма част от тези малки отдалечени островчета не са много популярни сред туристите и са запазили естествения си мистериозен облик. Всяко от тях предлага различни възможности за прекарване на приятни моменти, някои са подходящи за водни спортове, други за спокойни слънчеви бани на безлюдния плаж.

3. Многоцветните фестивали. Островният календар е пълен с очарователни празници и тържества, които ярко пресъздават колорита на местната култура. Някои по-интересни фестивали, които си струва да посетите, са: Фестивалът на фенерите - януари-февруари; Масовото поклонение - годишен фолклорен празник, който продължава 9 дни и се чества през март; Фестивалът на лодките-дракони, който можете да посетите през юни и Фестивалът на балоните - юли-август.

4. Рай за катерачите. С толкова много планини – това не е изненада за никого. Планините покриват две трети от територията на острова и го правят една от най-добрите дестинации за планински туризъм в Източна Азия. Двете най-високи точки са връх Юшан (Yushan) – 3952 м и връх Суешан (Xueshan) – 3886 м. Освен това спокойно може да се насладите на къмпингуването на открито, защото е позволено.

5. Нощните пазари. Страната е известна с това, че всеки един от нейните градове се гордее със своя нощен пазар. Това са места, от които може да си купите всичко - от храна в пластмасова купичка до дрехи, играчки, сувенири. Всяка вечер тези пазари са пълни с хора, които излизат, за да се забавляват. Някои от атракциите там са пикантното тайванско пиле, 30-сантиметрови сладоледи и известният чай с балончета (bubble tea), който просто пиете, без да задавате въпроси. За най-смелите има миризливо тофу и 1000-годишни яйца.

6. Колоритната местна култура. В Тайван има 16 официално признати местни племена. Те са обитавали острова дълго преди да се появят заселниците от Китай. Днес броят на местните е само 500 000, което е едва 2% от цялото население. Но има запазени аборигенски селища, където все още може да се срещнете с най-старата традиционната тайванска култура.

7. Горещите извори. Местните ги обожават и казват, че посещението им води до пристрастяване. Такива извори има на много места на острова, но отличен избор би бил Bayan Wild Spring, който се намира в националния парк „Яангмингшанг“. Но ако не успеете да откриете него, може да посетите обществените горещи извори, които се намират на около час път от центъра на столицата Тайпе. Преживяването наистина си заслужава.

8. Всички там обичат туристите. Трудно ще срещнете някъде по света по-приветливи и приятелски настроени хора от тайванците. Те винаги са готови да предложат помощта си и обичат да разговарят с чужденци. Първоначално ще забележите, че са доста срамежливи, въпреки че повечето от тях говорят много добър английски. Единственото, което трябва да направите, е да им дадете малко време и да ги насърчите за разговор.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички