Атакуваме румънските туристи


Атакуваме румънските туристи
Снимка:

538

През следващата година ще стартираме интегрирана рекламна кампания за България на пазар Румъния, която ще се финансира от Оперативна програма "Регионално развитие".

Това съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, информира МИЕТ.

Маринов участва в третото представяне на България като дестинация за целогодишен отдих. То се проведе в Букурещ по инициатива на Службата за търговско-икономически въпроси към МИЕТ със съорганизатор Националната асоциация на туристическите оператори на Румъния (АНАТ).

Румънският пазар е традиционен за българския туризъм и през последните години делът на северната ни съседка непрекъснато се увеличава. През тази година до месец юли повече от 502 хил. румънски туристи са посетили нашата страна, каза Иво Маринов. Очаква се август и септември да допринесат за увеличаването на този брой.

Акцент в българското представяне в Букурещ бе България като дестинация за целогодишен отдих. Досега страната ни е позната основно с летен морски и зимен планински туризъм, но определено имаме сериозен потенциал в областта на културния, еко и спа, селския, винения, голф и други специализирани форми на туризъм, подчерта Иво Маринов пред участниците във форума.

София, Велико Търново, Русе, Пловдив и Благоевград представиха своите възможности за развитие на туризма. Първите четири града са кандидати за европейска столица на културата през 2019 г.

Дунавската стратегия, по която България и Румъния са съкоординатори на приоритетна ос 3 (туризъм, култура и мултикултурен диалог) е друга възможност двете страни да популяризират туристическия отрасъл.

По думите на Иво Маринов през следващата година предстои създаването на общ бранд "Дунав", което ще ни осигури възможност да предлагаме съвместно общи туристически продукти пред трети страни.

Срещата, посветена на туризма в Букурещ, стартира с подписването на меморандум за сътрудничество между областите София и Прахова.

Традиционно туризмът осигурява между 12 и 14% от БВП на България. Очаква се през тази година приходите от международен туризъм в платежния баланс на страната да надхвърлят 3 млрд. евро.

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички