Балканците преобладават по гръцките плажове


Балканците преобладават по гръцките плажове
Снимка:

994

Гръцка, българска, македонска, сръбска, че и румънска реч е най-често чуваната по плажовете на гръцкото Бяло море, предаде БГНЕС.

Има още чехи, поляци, руснаци, унгарци, въобще целият соцлагер сме си пак в пълен комплект. Нощувката на човек излиза по 10-12 евро на вечер, мнозинството от балканците разчитат на донесена от родните им места храна.

За това всяка стая има обособен кухненски бокс с посуда. Така, че жените не почиват - те пак готвят. Или поне тези, които не искат да губят навиците ни. Останалите мъже и деца нагъват сандвичи и консерви. От супермаркетите се купува само хляб, плодове и минерална вода, защото гръцката от чешмите не се пие.

На плажа шезлонгите и чадърите от камъш не се плащат, но има задължителна консумация. Длъжен си да си поръчаш нещо на сервитьорката. Негласният минимум за ползване е 4 евро. Най-просто това са две кафета еспресо или "елинико"-гръцко демек. На същата цена е една фанта или кока-кола. Бирата е 2.5-3 евро. Нали сме в Гърция, се правим на баровци. И през ум не ни минава да си купим чадър за 5 евро и да си го забием в чакъла.

По някаква странна приумица тази година плажът на Паралия Врасна е с чакъл поради зимната буря, отнесла пясъка в морето. Толкова много баластра има, че от добиващите от река Струма фирми веднага биха взели плажа на концесия.

По начало сезонът на Бяло море за гърците започва на 1 юли, затова сега плажовете са пълни на около 50 на сто. Фееричните заведения с много цветя вечер са заети едва по 1-2 от масите. Личи си, че е криза. Което обаче не се е отразило на цените на нощувките, за което незнайно защо у нас се тръби, че падат. Паралия Врасна е курорт за средна класа. В супермаркетите цените са като миналогодишните. Като нашите, но в евро.

А вилите на 1-2 етажа са толкова красиви, дворовете, отрупани с цветя и зеленина също, че чак не е истина. Но това е Гърция.

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички