България и Румъния съвместно ще популяризират туризма си на далечните пазари


България и Румъния съвместно ще популяризират туризма си на далечните пазари
Снимка: БГНЕС

2580

Очаква се 2018 г. да бъде обявена за Европейска година на културното наследство, което може да бъде използвано и за насърчаване на туризма. Това беше един от фокусите на разговора между министъра на туризма Николина Ангелкова и европейския комисар по регионална политика Корина Крецу по време на срещата им днес в Страсбург.

Двете коментираха, че това е още една възможност за задълбочаване на сътрудничеството и популяризиране на възможностите за туризъм, както между страните от Съюза, така и в рамките на Дунавската стратегия. Министър Ангелкова информира еврокомисар Крецу, че България вече разработва съвместни туристически продукти с редица страни от Стратегията, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

„Вече сме предприели конкретни стъпки и си партнираме с редица държави, като работата с Румъния е в много напреднала фаза“, каза Ангелкова и обясни, че е планирано двете държави да провеждат общи събития, които да популяризират българските и румънските традиции на далечни пазари и да насърчават взаимния туристопоток. В тази връзка се наблюдават и позитивни резултати, като близо 680 хил. румънски туристи са посетили България за първите 7 месеца на 2016 г., което е ръст от близо 18%.

„Румъния устойчиво заема първо място по брой на чуждестранните туристи в България, а редица други държави от Дунавската стратегия като Германия, Сърбия и Австрия, също имат важно значение“, подчерта Николина Ангелкова.

Корина Крецу акцентира, че съвместните действия в областта на туризма и културата са много важни за целия Дунавски регион и имат значение за задълбочаване на партньорството. Тя допълни, че проведената конференция през месец юни т.г. в Русе е добър пример за успешното сътрудничество в рамките на Стратегията и е допринесла за начертаване на конкретни стъпки за развитие на туризма в целия регион.

„Провеждането на подобни инициативи затвърждава не само важността на Дунавската стратегия за Европейския съюз, но и спомага за подобряване на координацията между отделните държави", допълни евопейският комисар.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички