Българите планират: по-малко почивки на море, но повече харчове


Българите планират: по-малко почивки на море, но повече харчове
Снимка:

557

Изследване показа, че близо 70% от населението, което разполага с кредитна карта, ще си позволи да отиде на море или планина, съобщава bTV. В същото време летовниците предвиждат по-голям бюджет за почивката си.

По-малко българи ще изхарчат повече пари - такъв е най-важният извод от проучването. Тази година 68 на сто от българите планират почивка, което е с цели 19% по-малко от предходното лято, когато 87 на сто от хората са били на почивка.

В същото време анкетираните българи са приготвили повече пари за харчене по хотели и заведения - летният бюджет тази година е средно 1100 лева, а миналото лято е бил 882 лева.

Очаквано най-платежоспособни са живеещите в големите градове - жителите на София и Варна могат да отделят за почивка около 1200 лева, докато жителите на по-малките населени места планират да се вместят в суми до 550 лева.

Румяна Йохнева например вече е планирала лятната си почивка - няколко дни на българското Черноморие и още няколко в Родопите. За 5 дни на морето иска да се вмести в сумата до 700 лева.

„Не мога да кажа точно на ден за какви суми става въпрос. Ние сме само със сина ми и се надявам да бъдем много икономични - това лято ще се опитам да бъдем по-икономични от миналото, нещата не са се подобрили спрямо миналото,” коментира жената.

25% от плащанията за почивка стават с карта, особено когато става въпрос за резервации в чужбина. Тази година 1/3 от българи ще останат на море в България като най-предпочитаните дестинации са Варна, Созопол и Несебър.

„Около 65% от хората ще почиват до 10 работни дни. Част от хората ще почиват и в страната, и в чужбина - някъде 1 на всеки 10,” обясни Красимира Райчева, от Европейска платежна система.

Туристическият бранш има по-различни наблюдения за започващия летен сезон - според агенциите нестабилната политическа обстановка в страната вече се усеща и лятна ваканция ще има за по-малко българи, които ще изхарчат по-малко пари.

„Има хора, които отиват на 5-звезден хотел, има хора, които отиват на частни квартири, много от хората предпочитат да отиват при роднини познати, където пък въобще да не плащат,” посочи Калин Драганов, който е управител на туристическа агенция.

Какъвто и да е предвиденият разчет обаче накрая сметките често излизат без кръчмар - 70% от хората признават, че винаги надхвърлят предварително направения бюджет, независимо от дестинацията.

Изследването показва, че 40% от хората спестяват дълго време, за да покрият летните разходи, 10 на сто ходят на ваканция с кредит, а останалите успяват да подсигурят сумата от заплатата си.

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички