Цеко Минев: Имаме тежки екозакони, никой инвеститор не би дошъл


Цеко Минев: Имаме тежки екозакони, никой инвеститор не би дошъл
Снимка:

745

Обществото е заблудено, че развитието на ски спорта и зимния туризъм ще спомогнат за изсичането на горите в България.

Това заяви Цеко Минев – председател на Българската федерация по ски, след обществената дискусия за Закона за горите в парламента, предаде Агенция Фокус.

Искам най-отговорно да кажа, че в целия свят, включително и в България, това не може да е така, категоричен бе Минев.

Според него, зимният туризъм благоприятства за това хората да се любуват на българската гора. Най-екологичният тип транспорт са лифтовете, подчерта Цеко Минев.

Никъде по света не е забранено да се строят лифтове, нито писти, нито в национални паркове, нито в природни паркове, забраната за строеж важи само за резервати, коментира Минев.

Почти 1/3 от територията на България е гора, допълни той.

В горските райони, според негок, живеят милион и половина българи.

По думите му са необходими са облекчения за инвеститорите. Зимната инфраструктура е най-тежката и е най-трудно възвръщаемата инвестиция, категоричен е Минев.

За пример той посочи, че за да се налее бетон в горска територия и да се опази природата, този бетон се налива с хеликоптер, нещо което е много скъпо – около 5000 евро на час. За 1 час най-много 3-4 кубика бетон могат да бъдат излети, обясни Цеко Минев.

За 1 стълб трябват 15-20 кубика бетон, каза Минев и допълни, че инвеститорите не искат да се сменят предназначението на земята.

Всяка смяна на предназначението значи, че земята от горски фонд няма да стане по-горска, ще стане урбанизирана територия, а като урбанизирана територия на нея може да строите и хотели и самолетни площадки, и каквото си пожелаете. Искаме прости и ясни правила, регулация, категоричен е Цеко Минев.

Според него, земята трябва да остане държавна, защото хазната ще има полза от това чрез различни такси. Големият въпрос е искаме ли да имаме зимен туризъм, или не искаме да развиваме зимен туризъм, подчерта Минев и предложи в Закона за горите да влезе нова точка с текст „забранено за инвестиции от олигарси, и от Цеко Минев”.

Имаме изключително тежки екологични закони. Това не е само ходене по мъките, ами никой инвеститор не би дошъл, за какво да дойде, каза още Минев.

Без консенсус по най-спорния текст от поправките в Закона за горите, засягащ промяната на предназначението на горски територии и земеделски земи за строеж на ски писти и съоръжения, приключи днешната дискусия в парламента по оспорваните от еколози и природозащитници промени.

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички