Частна компания ще праща хора на Луната


Частна компания ще праща хора на Луната
Снимка:

706

Частна компания, сформирана от бивши служители на НАСА, реши да запълни дупката, оставена от държавните космически агенции по света. Golden Spike Company възнамерява да изпрати отново хора на Луната, в проект на обща стойност $1.4 млрд.

В разгара на Студената война, битката кой ще демонстрира по-ефективно усвояване на междупланетните пространства бе въпрос на престиж. С укротяването на съперничеството между Вашингтон и Москва обаче правителствата и на двете държави стегнаха кесиите, да не говорим, че както САЩ, така и Русия имат собствените си икономически проблеми, за които да се погрижат.

Вакуумът ще бъде запълнен от частната компания Golden Spike, управлявана от бившия администратор в НАСА Алън Стърн.

Дружеството ще предложи възможността за полети до Луната на други страни, като Южна Африка, Южна Корея или Япония, които са готови да платят значителни суми или за да вдигнат националното самочувствие, или като част от научни проекти.

„Не е важно да си пръв, важно е да се присъединиш към клуба.” – заяви Стърн в сряда – „Това, което НАСА постигна през 60-те, ние ще превърнем в стока до 2020 г.”

От Golden Spike Company очакват да осъществят общо между 15 и 20 полета до Луната.

Компанията разчита на своите ветерани: председател на борда на директорите е Гери Грифин, който бе началник полети в епохата на „Аполо” и управляваше Johnson Space Center.

Сред консултантите са бивш командир на космическа совалка, бившият посланик в ООН Бил Ричардсън, инженерът и автор Хоумър Хикам, и дори режисьори от Холивуд.

Астрономът от Харвардския университет Джонатан МакДоуъл обаче не е изпълнен с ентусиазъм. Той коментира през Associated Press, че голяма част от новите частни проекти за овладяване на космоса стигат до банкрут преди да постигнат каквито и да било конкретни цели.

 

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички