Ето как да избегнете чакането на опашка пред известни забележителности


Ето как да избегнете чакането на опашка пред известни забележителности
Снимка: Pixabay

10228

Чакането на опашки за билети за забележителности е едно от най-досадните и изнервящи преживявания по време на всяко пътуване. Можете обаче да бъдете предвидливи и да последвате съветите на Daily Telegraph, които ще ви спестят доста време.

1. Айфеловата кула в Париж


Можете да резервирате билети за посещение на Айфеловата кула онлайн (17 евро; toureiffel.paris), но може пак да ви се наложи да чакате значително, докато преминете през проверките на багажа в пиковия сезон.

За да избегнете това, резервирайте посещение в ранните часове. Най-добре е да се наредите на опашката на южния стълб 15-30 минути преди отварянето. Чакането обикновено е по-кратко, ако изкачвате стълбите до второто ниво, където можете да си купите допълнителен билет за горните нива.

2. Тадж Махал, Индия 


Красивата сграда привлича около 7 милиона посетители всяка година, така че дори в спокойни дни могат да се очакват опашки. Минимизирайте чакането си, като улучите правилния момент и бъдете подготвени за стриктните проверки на багажа по разбираеми причини.

Единственият сигурен начин да избегнете тълпите е да пристигнете малко след зазоряване. От 10 ч. до залез слънце индийските туристи се стичат в големи групи. Има три входа – Западна, Южна и Източна порта.

Източната порта е най-лесно достъпна от повечето хотели. При пристигането си ще се озовете пред четири опашки за проверка на багажа – за жени чужденки, мъже чужденци, местни жени и местни мъже.

Ако искате да разгледате Тадж Махал с колкото се може по-малко хора около вас, най-добре е да сте пред Западната или Източната порта в 6.30 ч. сутринта през зимата, половин час преди отваряне. Южната порта се отваря едва в 8 ч.

Нареждането на опашка в 7 ч. може да означава 30-минутно чакане, за да стигнете до проверката на багажа като чужденец. Ако не искате да ставате толкова рано или сутринта е твърде мъглива, опашката често е по-къса около 8.30 ч. след влизането на първата група туристи.

3. Саграда Фамилия, Барселона


Повечето хора познават построената от Гауди катедрала, но огромните опашки отказват много хора да плащат допълнително за билет, за да видят сградата отвътре. Вземете лифт, за да погледнете катедралата от високо, но знайте, че връщането пеша по стръмните каменни стълби не е за хора, страдащи от световъртеж.

Можете да избегнете опашките за билети, като резервирате предварително онлайн на сайта sagradafamilia.org, но гледайте да пристигнете навреме за определения ви час за влизане.

4. Гранд каньон, Аризона, САЩ


Планирайте пътуването си и направете резервациите си поне една година по-рано. Каньонът върви в посока изток-запад и е широк около 16 км. Националният парк Гранд каньон се простира на площ от 1.2 акра.

Преживяванията ви там ще зависят от това кой край изберете. Южният край е по-лесен за достигане от Финикс или Лас Вегас и следователно много по-пренаселен. Посетете го между средата на май и средата на октомври. Ако искате да избегнете тълпите, насочете се към Северния край. Той е отворен между средата на май и средата на октомври.

5. Великата китайска стена


Пътуване до Пекин не би било завършено, без да видите Китайската стена. Достигането до нея обаче съвсем не е лесно. Мутяню е може би най-добрата и най-достъпна част и има обществен автобус от Дунджъмиен в 7 и 8.30 ч. Пътуването продължава два часа и половина, но струва 16 юана (1.90 евро) във всяка посока

Ако имате пари, по-добре наемете частен шофьор, който ще ви откара и върне за около 600-700 юана (71-85 евро). След като пристигнете в Мутяню, можете да походите няколко километра покрай стената и да изкачите стълбите. На връщане пробвайте да се спуснете със спортна шейна, ще ви струва 55 юана.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички