Хотелиери и ресторантьори спорят за категоризацията


Хотелиери и ресторантьори спорят за категоризацията
Снимка:

845

Хотелиери и ресторантьори влязоха в спор заради идеята на вицепремиера Даниела Бобева да няма категоризация на заведенията за хранене и развлечения, съобщава БТВ.

Отпадането на категоризацията цели да улесни собствениците на заведения за хранене и развлечения. Собствениците на хотели обаче са против, тъй като смятат, че промяната ги поставя в неравностойно положение.

„Аз тези пари трябва да ги избия и не мога да сваля цената, отсреща с две бараки и една тоалетна чиния, на която се правят кюфтетата, ето кой е конкурентният. Освен че туристите могат да се натровят, те се хранят в такива заведения, те са по-конкурентни и хората отиват там”, обяснява представител на бранша.

Заетите в индустрията обясняват, че ДДС-то на хотелите е 9%, а на заведенията – 20 на сто. „Не е в правомощията на инспекторите по категоризацията да проверява качеството на храната - това проверява Агенцията по храните. Инспекторите по категоризацията проверяват дали имаме лепенка, дали персоналът има баджове”, допълват ресторантьори.

Поправката засяга 31 хиляди заведения в страната. Само в Слънчев бряг временните обекти са около 300. В момента таксата за категоризация на едно заведение е от 250 до 2000 лева - в зависимост от броя места и се плащат веднъж годишно.

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички