Искаме от Брюксел петгодишни визи за надеждни туристи


Искаме от Брюксел петгодишни визи за надеждни туристи
Снимка:

445

Искаме от Брюксел да ни разреши издаването на петгодишни визи за надеждни хора без криминално минало от Русия, Украйна, Молдова, Косово и Турция.

Това може да се направи по американския модел, при който сега стотици българи получават десетгодишни визи, обявиха от туристическия бранш.

По неофициална информация от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече се водят преговори с ЕК за решение на този въпрос, съобщи Кросс.

От мярката ще се възползват предимно туристите, които посещават многократно страната ни, както и хора, които имат вече у нас имоти и често пътуват. За тази възможност трябва да се получи разрешение от Брюксел, както стана с правото руски граждани да влизат у нас с редовни шенгенски визи, които са издадени, в която и да е страна от общността, обясни пред в. „Монитор” Благой Рагин, шеф на асоциацията.

Според него това ще бъде антикризисна мярка, от която ще спечели страната ни. Руските гости са най-платежоспособните по нашите курорти – и морски, и зимни, категорични са хората от туристическия бранш.

За миналата година по данни на БХРА има 18 – 20 на сто ръст на гостите от федерацията. Само за декември пък гостите от Македония, която също е извън ЕС, са със 151% повече, твърди специалистът.

Въвеждането на петгодишни визи ще облекчи достъпа до нашата страна и на обикновените турски граждани, които искат да ни посетят. В момента комшиите, които разполагат с бизнес паспорти, влизат в страната ни свободно.

От външно министерство обаче отрекоха официално да се водят в момента разговори за въвеждане на подобни визи.

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички