Искат Гаранционен фонд за защита на изоставени туристи


Искат Гаранционен фонд за защита на изоставени туристи
Снимка:

3735

Да бъде създаден ефективен Гаранционен фонд, който да бъде задействан в случай, че има изоставени български туристи в чужбина, предлага директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Липсата му е основната причина за това да има възможност български граждани и граждани от други страни, пътуващи чрез български туроператори, да бъдат изоставени в чужбина, защото няма механизъм, който да ги върне, посочи той.

Българското законодателство в момента е такова, че всеки изоставен турист трябва да разполага с минимум 500-1000 евро в джоба в края на своето пътуване в чужбина, за да се върне обратно сам, а след това да търси защита от когото сметне, каза за агенция Фокус експертът.

Липсата на такъв Гаранционен фонд в България ще продължи да прави българския туризъм в България и в чужбина несигурен и ще действа обратно на всички усилия за създаване на благоприятен имидж и добро име на българския туризъм, каза Румен Драганов.

По думите му такива проблеми с пътувания в чужбина на граждани на ЕС чрез фирми, които са регистрирани в страни от ЕС, има често. Това преди години е създавало трудности на европейските страни.

Имаше много изоставени английски туристи, германски туристи, белгийски и френски, вследствие дори на нарочни действия, когато фирми събират пари и след това правят изкуствен фалит и не връщат своите туристи обратно от чужбина. Тогава трябваше посолствата на съответните страни от ЕС да осигуряват средства, за да могат да върнат обратно гражданите на съответната страна. Именно в тази връзка беше създадена директива 90/314, която изисква от страните от ЕС да пригодят така законодателството си, че правителството да създаде достатъчна гаранция от тези, които изпращат в чужбина граждани на ЕС, за да може в такива ситуации те да бъдат върнати обратно, каза той.

По думите му случаят с изоставените руски туристи от „Алма Тур” миналата година нанесе изключително голяма имиджова вреда на България на руския пазар. До момента обаче Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не е променило закона, независимо че става въпрос за подзаконов нормативен акт.

Нов скандал с изоставени туристи гръмна и през последните дни.

12 българи бяха блокирани в Мароко. Цял ден сънародниците ни бедстваха на пристанището в Танжер, заради неуредени финансови отношения между туроператори. След намесата на българското посолство в Мароко, групата български туристи, получиха своите паспорти и се върнаха в България.

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички