Над половин милион руснаци посещават България до края на 2013


Над половин милион руснаци посещават България до края на 2013
Снимка:

960

До края на 2013 г. България ще бъде посетена от над 600 000 руснаци – с над 30% повече в сравнение с миналата година, предвиждат от Министерство на икономиката и енергетиката, предаде БГНЕС. На среща на зам.-министъра с ресор туризъм Бранимир Ботев с българския посланик в Руската федерация Бойко Коцев стана ясно, че в Москва е издадена 300-хилядната българска виза за руски граждани от началото на 2013 г., което е увеличение с 14 на сто на годишна база.

Според Бранимир Ботев трябва да се популяризират повече балнео- и СПА възможностите, които предлагат българските курорти. „Нашата страна разполага с богати природни ресурси, над 600 термални минерални извора, които привличат все повече руски туристи за оздравителни програми, включително и по детски целогодишни проекти. Ще се акцентира на възможностите за разширяване на руските инвестиции именно в такива центрове”, коментира той.

Предвижда се и реализацията на програма, която да популяризира т.нар религиозен туризъм у нас.Тя ще се нарича ‘По пътя на православието в България” и ще включва организиране на групи поклонници, които да посещават наши църкви, манастири и свети места. Особено внимание представляват Рилски манастир, както и Бачковски, Дряновски, Троянски и Аладжа манастир до Варна. Ботев предложи специално внимание да се отдели и на Софийската Света гора, а именно православните манастири около София, като за това да съдейства и Столична община.

Съорганизатори на програмата са МИЕ и православните църкви на двете страни. В рамките й се планира информационно пътуване на представители на Руската патриаршия по български духовни светини и издаване на специален пътеводител за България на сп. "Православный паломник". Обсъдено бе и откриването в Москва на български туристически център "София" с национално информационно бюро.

С федералното Министерство на културата, към което е туризмът в Русия, вече са водени разговори за включване в училищните програми на исторически маршрути в България по пътя на руската бойна слава. През ноември тази година посланик Коцев е поканил руска делегация от същото министерство и от регионалните администрации да посетят България, за да се запознаят с потенциала й за развитието на културния туризъм.

Ще бъдат набелязани конкретни обекти, паметници и маршрути, които да се предлагат на руския пазар. През април 2014 г. в България ще се организира със съдействието на МИЕ българо-руски форум, посветен на културния туризъм. Освен това делегации от руски региони, включващи техни ръководители и водещи туроператори, ще предприемат опознавателни турове из страната ни този септември. Целта е тя да стане приоритетно туристическо направление за тези руски области през следващите години.

Съществува неизползван потенциал за развитие на нови направления в туризма и за популяризиране на България в Русия като целогодишна дестинация, която предлага разнообразни форми на традиционен и специализиран туризъм, подчерта зам.-министър Ботев. В Русия например училищата изпълняват федерална програма, посветена на историята и патриотичното възпитание, която е с целево финансиране. Част от тези средства могат да се използват за организиране на тематични екскурзии по български исторически места.

 

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички