Най-изгодните туристически дестинации


Най-изгодните туристически дестинации
Снимка:

1030

Ако последните години сте изразходвали големи суми за екскурзии и искате да спестите от пътуването тази година, lonelyplanet.com ви предлага няколко изгодни дестинации към момента.

1. Североизточни САЩ

Градовете от североизточните Щати като Ню Йорк, Бостън и Вашингтон може да не са най-евтините за туризъм, но поне може да се възползвате от евтините автобусни линии до тях. В някои случаи билетите могат да паднат от 1 до 5 долара. А автобусите са удобни и често имат достатъчно място. Повечето дестинации на североизток имат добре развита транспортна мрежа и пешеходни централни части, така че можете спокойно да обикаляте без да е нужно да наемате кола.

2. Япония

2011-та беше трудна година за туризма в Япония заради мартенското земетресение. Така че екскурзия до там е не само нещо приятно, но и финансово обосновано. В сравнение с дестинации като Лондон, Париж или Ню Йорк, нейните забележителности и места за престой са много по-евтини.

В Токио например е лесно да се намери квартира за около 3000 йени (приблизително 55 лв.). Също така, много атракции са безплатни (храмове, ботанически градини) или просто евтини (цената на Националния музей в Токио е една пета от тази на Лондонската кула).

3. Таджикистан

Марко Поло е бил впечатлен и вие ще бъдете също, след като се насладите на пейзажа на тази централноазиатска държава. В нея може да пътувате с много малко средства, дори и ако си наемете кола с шофьор. Можете да наемете Лада за няколко дни и да си направите незабравимо пътешествие по магистрала Памир към афганистанската граница. По пътя ще се насладите на горещи извори, каменни постройки на по 2000 години и каменни крепости, които изглеждат като нарисувани. Може да завършите деня си в малките селца по пътя или в юрти (вид шатра) за по 10 долара (около 15 лева) на човек. Може да посетите и изумрудените езера, близо до границата с Узбекистан.

4. Порто, Португалия

Градът, който слага „порт” в Португалия, (както и в известното вино портвайн) е наистина изгодна оферта. Порто е град с прекрасна атмосфера. В него има уютни тесни улички, широки площади и сгради, традиционно украсени с плочки.

Можете да отседнете в старинните хотели с гледка към реката само за 25 евро (около 50 лв.) на вечер. Можете да се повозите на историческия трамвай (за 1 евро) или да отидете на плаж с ферибота (отново за 1 евро). Само на няколко часа на изток е винарския регион Алто Доуро, където може да си направите разходка с голяма лодка или да пренощувате в старинните къщи. И добавка към това – оригинален портвайн.

5. Лесото

Планини, канибалски пещери, отпечатъци от динозаври, занаятчийски пазари и пътуване на пони. Добре дошли в Лесото, „кралството на небесата”.

Лесото е обгърнато от всички страни от Южна Африка и е много по-евтино от дестинациите около себе си. Най-добрите гледки са на запад, на около 60 км югоизточно от столицата Масуру, където пътят ще ви изведе до масивни планински вериги и пейзажи с цвят на мускус и оранжево. Пътуванията с преспиване, които включват пони, храна и водач започват от 50 долара на ден (около 74 лв).

6. Икитос, Перу

Петдневно пътешествие по Амазонка, резервирано от друга държава може да ви струва до 3500 долара на човек (около 5 200 лв), без да включвате разходите по самолетните билети. Този разход може да бъде преполовен, ако се договорите с местните хора в Икитос – най-големият град в света, достъпен само по вода.

Те могат да ви заведат на различни приключения като риболов на пирани или при розовите делфини в националния резерват. По пътя може да видите селцата на местните, които се смесват с амазонците.

Икитос е интересен и сам по себе си. Най-доброто време за посещение е през октомври и ноември, преди да дойдат летните тълпи туристи.

7. Сан Франциско, САЩ

Сан Франциско е един от скъпите градове за живот в САЩ, но той е много гостоприемен за туристите. Цените в малките бутикови хотели около Юниън Скуеър са под 100 долара за нощувка (около 150 лв), което е значително по-малко от цената на хотелите в Ню Йорк или Лондон.

В града има много евтини и безплатни удоволствия като разходка по Голдън Гейт или до плажовете при Тихия океан. Може да разгледате и множеството музеи и галерии, които са истинско удоволствие за ценителите на изкуството.

8. Охрид, Македония

Напоследък Македония е увеличила популярността си като туристическа дестинация. Тя е достъпна за бюджета на много чужденци и българи. В Охрид може да се насладите на прекрасни гледки към Охридското езеро или да разгледате старинните византийски църкви, разположени по хълмистите улици.

Охрид се намира на три часа път западно от столицата Скопие. Единичните стаи за престой са на цени от по 20 лв., а старинните вили могат да се наемат за около 100 лв. на вечер. Автобусните линии се движат по крайбрежието на езерото, включително до Националния парк Галичица, където има развит пешеходен туризъм и места за гребане с лодка и плуване.

9. Делтата на Меконг, Виетнам

Пътуването до Виетнам винаги е на сметка. Но може да пропуснете организираните пътувания от град Хо Ши Мин, които използват едни и същи износени маршрути от край време. Много по-интересно и също толкова евтино е сами да си направите разходка до места като Бен Тре, Чау Док и плаващите пазари на Вин Лонг. Може да стигнете до тези места с автобус или мото-такси. Екскурзиите с лодки варират от 5 до 10 долара (7-15 лв), а квартирите струват от 10 до 25 долара (15-30 лв).

10. Мерида, Мексико

Ако искате да се насладите на истинското Мексико и неговата храна, живот и архитектура, най-доброто място за целта е Мерида. Много исторически сгради в него са частни ханове, в които може да отседнете за много по-ниски цени от тези в Канкун.

В Испанския колониален център на Плаза Гранде може да видите катедрали от 16-ти век или да разгледате музеите на изкуството, които са с вход свободен. В почивните дни мястото се превръща в сцена за танци, музика и храна.

Еднодневните екскурзии до археологическите останки от маите струват около 40 долара (около 60 лв). А може да се отправите и към село Селестум, от където може да си наемете лодка, за да видите хиляди розови фламинга в манговите горички.

 

 

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички