Най-необичайните плажове


Най-необичайните плажове
Снимка:

111527

Ако стандартните морски пейзажи са ви омръзнали, travel.yahoo.com ви предлага разходка из най-необичайните плажове в света. Сред тях ще видите места с нетипичен пясък, фосили, ниско прелитащи самолети и горещи басейни, в които може да потънете целите.

Пътят на Великана, близо до Бушмилс, Северна Ирландия


По крайбрежието на Северна Ирландия се спускат повече от 38 000 базалтови колони, които като огромна магистрала-трамплин изчезват в морето. Вулканичните изригвания са оставили след себе си перфектно оформени шестоъгълници, групирани в клъстъри като пчелна пита. Според легендата войнът-гигант Фин МакКул построява "пътя", за да премине през морето и да се изправи срещу шотландския си съперник Бенандонер. Но очевидно и Бенандонер има същата идея, защото подобни базалтови колони има и на шотландския остров Стафа.

Стъкленият плаж, Форт Браг, щата Калифорния


Някогашното градско сметище се е превърнало в блестящо на слънцето съкровище в северна Калифорния. До края на 60-те години жителите на Форт Браг изхвърлят отпадъците си от скалите, направо в морето. И така, няколко десетилетия по-късно, морските вълни превръщат счупените стъкла от автомобилни стопове, бутилки от парфюми, шишета бира и много други стъклени отпадъци в обли стъклени камъчета с най-различни цветове и форми. Този плаж има най-високата концентрация на стъкло в целия свят. За съжаление, не може да си вземете сувенир за вкъщи, защото мястото е в защитения парк МакКерихер.

Червеният плаж в Санторини, Гърция


Необичайните плажове на Санторини са като извадени от научната фантастика. Вулканичната дейност на мястото е оставила след себе си лунен пейзаж, черен пясък и една ивица на плажа с червен пясък. Цялата картина наподобява по-скоро място на Марс, отколкото на Земята. От едната страна на плажа има вулканични скали, а от другата му се простира Егейско море. Дори в плитките места на морето, водата изглежда като кръв. Въпреки отдалеченото му разположение, на плажа не липсват посетители, отишли да се попекат на тъмния пясък. Изключително чистата вода на плажа прави мястото приятно за плуване и гмуркане. Ако сте решили да посетите това необичайно място, избягвайте да ходите на плаж по обяд през лятото. Тогава пясъкът се напича толкова силно, че може да изгори краката ви.

Плажът Махо в Св. Маартен


Необичайното на този плаж е, че се намира до летище. На всеки половин час, буквално на ръка разстояние, над посетителите на плажа прелита самолет. Само тесен път разделя плажа с едно от най-натоварените летища в източните Кариби. Топлината и силната въздушна струя от самолетите се стоварва всеки път върху плажуващите. Така че, помислете добре, преди да стягате багажа за това място.

Плажът на скалните рисунки в Аляска


Плажът на скалните рисунки в Аляска носи името си заради 40-те каменни гравюри, които красят крайбрежието му. Според изследователи рисунките по камъните са направени преди около 8000 години от местните тлингити. Издълбаните рисунки разкриват уникални лица, спирали, птици, сьомга, китове убийци и още много други. Те са видими само при отлив. Някои от тях се виждат най-добре при изгрев и залез слънце, а други когато са прясно намокрени.

Джурасик Коуст в Дорсет и Източен Девън, Англия


Тази 152-километрова плажна ивица покрай южния край на Англия е като геоложка книга за последните 185 милиона години. По брега на плажа може да видите добре запазени фосили на динозаври и техни стъпки, варовикови азойски скали и набраздени в скалите лица. Но най-необичайният участък е близо до Стъдланд в Дорсет, където белите варовикови скали се извисяват нагоре като айсберги, утаявали се с векове. Според някои най-известната скала "Старият Хари" е кръстена на пирата Хари Пайе, който е криел контрабандата си наблизо.

Брегът на горещата вода, Короманделския полуостров, Нова Зеландия


В уикендите при отлив Брегът на топлата вода се превръща в спа. Посетителите на плажа си изкопават малки басейнчета, които се пълнят с топла минерална вода. Колкото и да е странно, пейзажът се изпълва с хора, лежащи в изкопаните си дупки, вместо да се потопят в морето, което е точно срещу тях. Няколко часа по-късно приливът заличава всичко.

Венецианският бряг, близо до Сарасота, Флорида


Днес акулите са рядкост във водите на Венецианския бряг, но хилядите изхвърлени от водата фосили на зъби от акули припомнят, че мястото е било пълно с тях в праисторическите времена. След час-два разходка може да се натъкнете на интересни придобивки в така наречената световна столица на "акулските зъби".

Папаколея бийч, Биг Айлънд, Хавай


Не са мъхът и водораслите тези, които придават необичаен оттенък на зеления пясък в Папаколея бийч. Виновници в случая са оливиновите минерали, получени от вулканична дейност. Оливинът е богат на желязо и магнезий и е един от първите кристали, формиращи се от изстиналата лава. За съжаление Папаколея бийч е трудно достъпен. Плажът се намира на около 5 км от Ка Лае и е достъпен само пеша или с джип.

Бърд Айлънд бийч, близо до Сънсет бийч, Северна Каролина


На необитаем плаж в Брунсуикските острови, на 30-минутна разходка от цивилизацията се намира малка черна пощенска кутия. Когато през 1981 г. се появяват предложения за застрояване на местността, местен жител поставя пощенската кутия, заедно с листове, химикал и призив за спасяване на мястото. И това проработва. Написаните на ръка писма спасяват мястото и статуса му на резерват. Дори след като островът е спасен, писмата продължават да се появяват. Днес мястото все още се посещава от туристи, които пишат писма за своите мечти и желания и ги пускат в пощенската кутия.

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички