Найденов лично ще пъди търговците по плажа


Найденов лично ще пъди търговците по плажа
Снимка:

455

Земеделският министър Мирослав Найденов обяви днес, че лично започва обиколки по плажовете, насочени срещу разносната търговия.

Според него в момента, в който той се появи и търговците на храна по плажа изчезват.

Обикновено където се появя, бягат от всичко, намаляват и цените, коментира той.

Ще бъдат санкционирани и тези, които продават храна по плажа, и тези, които носят отговорност. Концесионерът носи отговорност за спазване на законодателството на територията на концесията, така че той няма как да избяга от отговорност, каза Найденов.

Ако този с ръчната търговия се скрие и избяга някъде с чантата с царевицата, концесионерът няма къде да избяга. Тези здрави момчета, които събират парите по плажа за чадърите, да бъдат така добри да гонят тези с чантите, защото в противен случай ще си платят глобата те. Ако искаме да имаме реномето на добра европейска дестинация, гледките с мургавите събратя, които обикалят и продават царевица, слънчоглед и какво ли не на плажа, трябва да изчезнат, продължи Мирослав Найденов.

Това са стандартите. Ние сме в Европа, ако искат да извършват подобен тип дейност, ако искат да отидат в друга страна, където може, но в ЕС това са правилата за безопасност на храните, допълни министърът.

Найденов съобщи още, че Българската агенция за безопасност на храните в близките дни ще започне проверка за това дали заведенията за хранене, основно тези по Черноморието изпълняват всички изисквания за употребата на мазнините за готвене.

Причина за новия тип проверки са множеството сигнали и от миналата година и от тази година за нарушения, свързани с мазнината, която се използва за приготвянето на различни храни, които носят и риск за здравето на хората.

Малките така наречени капанчета ги очакват много проверки, защото обикновено по-големите заведения могат да изпълняват изискването за различни съдове, в които се приготвя храната, да сменят мазнината, а на малките по плажа е по-трудно, коментира министърът.

Инспекторите на БАБХ са строги и санкциите са респектиращи, подчерта той.

Темата за мазнините е част от здравната ни култура, но понякога сигурно е последното нещо, върху което се замисляме, когато седнем в някое заведение. Често тези неща след това ни развалят почивката, каза още Мирослав Найденов.


 

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички