Не харесваме туристите си


Не харесваме туристите си
Снимка:

553

Тези от вас, които обичат да обикалят света, да пътуват и да се срещат с нови хора, сигурно са забелязали, че не навсякъде са приети радушно и с ентусиазъм. В определени държави просто не ви харесват или поне се чувствате по този начин странен начон. Нов доклад, огласен по-рано през месеца по време на Световния икономически форум, определи кои страни приветстват най-топло чуждестранните туристи и кои са на обратния полюс.

Документът разглежда 140 държави и ги класира съгласно привлекателността и конкурентоспособността на техните туристически индустрии.

НЕПРИВЕТЛИВИТЕ

Може би най-интересната класация измежду богатите анализи е тази, разглеждаща колко добре дошли са туристите в отделните страни. Категорията е "Отношението на населението спрямо чуждестранните посетители".

Според документа най-недружелюбната държава в света е Боливия, която получава оценка от 4.1 по скалата от "много неприветлива" (0) до "много гостоприемна" (7). По-надолу се нареждат Венецуела и Руската федерация.

Въпреки огромния си туристически поток, Южна Корея, Китай и още четири други страни се класират в челната десетка на най-зле настроените към туристите места. Интересното, че между тях се нарежда и България с оценка 5.5, което кара експертите да смятат, че местното население не приветства с "хляб и сол" чуждестранните летовници и скиори.

ДРУЖЕЛЮБНИТЕ

На другия полюс се намират Исландия и Нова Зеландия – двете най-топли към туристите нации в света.

Класацията за "дружелюбност" е само един аспект от доклада, представен в Давос. Документът най-общо анализира конкурентоспособността на туризма в отделните страни. Тя се измерва с проучване на редица фактори, включително на туристическите инфраструктура и съоръжения, устойчиво развитие и богати културни ресурси. Безопасността по пътищата също има голяма роля.

На последно място по всички тези показатели се нарежда Хаити, докато Съединените щати оглавяват Америките (общо 6-и в изследването). Сингапур е 10-и, измествайки Австралия и Нова Зеландия от лидерската позиция в Азиатко-тихоокеанския регион. А ОАЕ са 28-и в света, но №1 в Близкия изток. Сейшелските о-ви (38-и) оглавяват Африка.

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички