Некоректни искове тормозят родните хотелиери


Некоректни искове тормозят родните хотелиери
Снимка:

3046

За пропуски в законодателството, касаещо туризма, сигнализират хотелиери от Слънчев бряг.

Става дума за зачестилите случаи, в които чужди туристи предявяват искове за различни, често измислени инциденти, които са имали по време на почивката си в наши курорти.

Оказва се, че договорите между чуждестранните туроператорски агенции и хотелиерите се сключват само на съответния чужд език и така се дава възможност за некоректни искове, съобщава Кросс.

Последният случай е за британски турист, отседнал в Слънчев бряг, който успял да осъди хотелиер за 48 000 лв. евро за нанесена телесна вреда заради това, че докато бил на почивка тук, си счупил крака. Запознати обаче казват, че чужденецът всяка вечер обикалял по баровете и получил контузията в пиянско сбиване с други туристи.

Пред туроператора си заявил, че е нападнат и бит в хотела, където е бил настанен. Така съдът присъдил българският хотелиер да му плати крупната сума.

С надеждата да постигнат извънсъдебно споразумение собствениците на хотела не пожелаха да разкажат своята история, но зам.- председателят на Съюза на хотелиерите в Слънчев бряг Георги Николчeв беше категоричен, че проблемът е много сериозен.

Договорите не са преведени на български език, а в общите условия е записано, че всяка рекламация отива директно към хотелиера, без туроператорът да се съди с него или да доказва дали има някаква виновност.

Освен това, пострадалите могат да осъдят хотелиера в петгодишен давностен срок.

Практиката показва, че туристите не завеждат рекламация в момента, а много често изчакват година-две и завеждат дело в своята държава. Действащо е съответното законодателство на туроператора и по техните правила в по-голямата си част винаги потребителят има право, пояснява изпълнителният директор на комплекса Златко Димитров.

Димитров каза още, че големите туроператори имат много високи изисквания за съответната безопасност. Според него самото подписване на договорите с такива туроператори е знак, че хотелиерите са изпълнили тези изисквания за безопасност, но въпреки това случаите зачестяват, казват специалистите в туризма.

Редактор: Мая Боева

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички