Няма риск от поскъпване на морето заради тока


Няма риск от поскъпване на морето заради тока
Снимка:

455

Оскъпяване на туристическите оферти в разгара на сезона няма да има, тъй като тяхната стойност е гарантирана на цените, на които са договорени при изричното условие, че няма да се променя, независимо от поскъпването на тока и горивата.

Това коментира за радио Фокус Румен Драганов, председателят на Института за анализи и оценки в туризма във връзка с влезлите в сила по-високи цени на тока от 1 юли.

Всяко вдигане на цената се отразява повече в доставчиците на самите услуги, които са не само хотелиерите и ресторантьорите, но това са транспортните фирми и всички други, които са участници в създаването на този комбиниран туристически продукт. Около 57 са участниците в един пакет – най-различни доставчици на туристически услуги, посочи той.

Така че като цяло ще пострадат те от гледна точка на очакваните приходи, които ще бъдат намалени в частта, която е свързана с увеличението на цената на енергийните доставки.

Проблемът на българската туристическа индустрия е, че дълго време задържа цените на услугите на нива от 2008 година, допълни Румен Драганов.

Той припомни, че страната ни е на 4 място по ниски цени. Заради европейската инфлация, поскъпването на тока и горивата трябва да очакваме следващия сезон увеличение не по-малко от 5%, за да се задържим на повърхността иначе немалко хотелиери ще изпаднат в несъстоятелност, е категоричен Драганов.

По думите му можем да очакваме следващите години ръст на туристите, но това няма да ни направи по-богати, ако цените не се повишат.

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички