Нойе Цюрхер Цайтунг за най-слънчевия град в България


Нойе Цюрхер Цайтунг за най-слънчевия град в България
Снимка:

687

Сандански e известен като лечебен курорт още от древността. Днес с модерното си балнеолечение се е устремил право към бъдещето. Това се казва в коментар на "Нойе Цюрхер Цайтунг", цитиран от Дойче веле.

На пръв поглед най-известният балнеокурорт в България почти не се различава от други подобни градчета в балканската страна. Между модерните сгради, като многоетажния комплекс на Интерхотел Сандански, са се сгушили множество скромни, но с вкус ремонтирани къщи от 19-ти век.

30-хилядният град се показва и в друга светлина - в курортния парк в подножието на Пиринския масив преобладаваща е средиземноморската растителност, разнообразявана от множество малки водоскоци и езерца. На пътя дотам се изпречва летен театър, не са забравени и детските площадки. Пъстроцветни лехи украсяват алеята за разходки. Тук-таме има и кафенета и ресторанти, разположени под сянката на кестенови дървета. Сутрин тук хората пият първото си еспресо, а вечерно време паркът се превръща в място за разходки.

Най-слънчевият град в България

Южняшкият си чар Сандански дължи вкл. на географското си положение. Градът попада в Санданско-петричката котловина и се намира на 20 километра от границата с Гърция. Топлите въздушни маси от Егейско море го превръщат в целогодишен курорт. Никъде другаде в България слънцето не грее по-дълго. Слънчевите лъчи благоприятстват отглеждането на грозде и тютюн, на смокини и нар. Районът е богат и на минерални извори.

Селището е възникнало още по времето на траките. По-късно тук са си почивали и римляните. Останки от раннохристиянски базилики и мозайки напомнят за дългата история на града. Римското селище на мястото на днешен Сандански се е наричало Дезудава. В района има над 80 минерални извора (1/10 от всички в България) с температура на водата между 42 и 81 градуса по Целзий. По този показател - термални извори - България е сред първите 6 страни в Европа.

До 1947 година градът се нарича Свети Врач на името на двамата братя-народни лечители Козма и Дамян. След това градът е преименуван на Сандански. По времето на комунизма Сандански си извоюва славата на аристократичен СПА-център. Благодарение на свежия планински въздух с най-ниското съдържание на алергени, Сандански е подходящ за лечение на астма и други белодробни заболявания. Много пациенти, страдащи от ревматизъм, артрит, гастрит, псориазис и гръбначни изкривявания също се лекуват тук.

Социалистическата туристическа организация "Балкантурист" прави широка реклама на курорта в различни страни от СИВ и Скандинавския полуостров. При това - доста успешно: държавните хотели винаги са пълни с туристи. След 1990 година по-големите хотели са приватизирани, построяват се и нови. Днес курортният град разполага с над 45 различни почивни бази.

Мелник - различният

На един хвърлей разстояние от Сандански са туристическите пътеки на Рила планина. А в съседното градче Мелник все още е жива атмосферата на българското Възраждане. Тук също има няколко туристически спални, но Мелник предлага доста по-различна програма - по тесните улички са накацали малки уютни кръчми, които предлагат на гостите си домашно приготвено вино от билки. Мелник също е курортна дестинация, пише още Томас Везер на страниците на "Нойе Цюрхер Цайтунг".

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички