Очакваме силен туристически сезон


Очакваме силен туристически сезон
Снимка:

544

Имаме всички предпоставки да бъдем оптимисти за развитието на туризма през тази година и очакваме от 5 до 8% ръст на чуждестранните туристи у нас според данните от предварителните и ранните записвания.

Това заяви в Балчик заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който даде официален старт на сезон "Лято 2012", съобщиха от МИЕТ.

Надяваме се и приходите от сектора, реализирани по платежен баланс, да превишат миналогодишните и да надхвърлят 3 млрд. евро, добави Маринов.

Според него Белият град Балчик, е чудесно място за домакинство на националната церемония, защото демонстрира прекрасен пример как могат да се съчетават природни, културни и исторически дадености с целогодишна заетост на туристическите обекти.

Градът е номиниран от Балканския алианс на хотелиерските асоциации за фестивален град на Балканите, стана ясно по време на събитието. Тук сезонът на практика не приключва, защото и през зимата се отчита заетост от 40 до 60%, което е доказателство за амбицията на общината да превърне района в целогодишна курортна дестинация, каза Маринов.

Очакваният ръст на чуждестранните туристи у нас ще бъде различен на отделните пазари, като най-висок се очертава да е от Русия и Украйна – около 15-20 на сто, посочи още той.

В полза на тази тенденция съществена роля изигра решението на българското правителство да признава за национални шенгенските визи на руските граждани.

В най-скоро време ще заработят и нови 9 изнесени визови центъра на територията на Руската федерация, с което общият им брой ще стане 16 и ще се улесни чувствително пребиваването на руските туристи в България. През първата седмица на юни се очаква да бъде издадена 100-хилядната виза на руски гражданин от началото на 2012-а, което бележи скок от 15% спрямо данните за миналата година.

МИЕТ обръща сериозно внимание и на развитието на вътрешния туризъм, включително по проектите с европейско финансиране по ОП "Регионално развитие", подчерта заместник-министърът. Според актуални анализи на "Евробарометър" 73% от българите предпочитат да почиват в страната си.

 

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички