Очакванията за ръст в туризма се оправдават


Очакванията за ръст в туризма се оправдават
Снимка:

552

Като цяло на всички пазари има интерес за почивки в България.

Данните от различните източници говорят за успешен летен туристически сезон, каза в интервю за агенция Фокус заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

По думите му сезонът се развива успешно, макар и трудно, защото в кратък период от време има концентрация на значителен брой туристи.

На база предприетите действия за облекчаване на визовия режим и откриване на допълнителен брой изнесени визови центрове в Русия, Украйна, Турция, страните от Персийския залив, наблюдаваме ръст на чуждестранните туристи, различен за отделните пазари.

Данните, с които разполагаме, показват, че очакванията за ръст между 10-15 % на руския пазар се оправдават. В началото на месеца беше издадена десетхилядната виза за руски граждани за България, каза Иво Маринов.

Като брой издадени визи ръстът е 15% спрямо миналата година. В края на месец юни има ръст от 75% на туристите от Украйна спрямо 2011 година. Същата ситуация се наблюдава и за Беларус. На този пазар повишението спрямо миналата година в края на месец юни е от 31%.

Данните на големите туроператори, изпращащи британски граждани в България, сочат ръст от около 10% за летния сезон, което ще компенсира спада, който имахме през зимата.

На пазар Германия ще има лек ръст спрямо миналата година. В подкрепа на тези факти говорят данните, които имаме от летищата във Варна и в Бургас за увеличен брой чартърни полети и обслужени туристи. Данните са обнадеждаващи и очакваме успешен сезон, каза той.

Положително влияние на вътрешния туризъм оказват инвестициите, направени в пътната инфраструктура, пускането в експлоатация на пътния възел „Меден рудник” между Бургас и Созопол, лот 3 на автомагистрала „Тракия” от Нова Загора до Ямбол и предстоящото откриване до Петолъчката.

Има ръст от близо 48.6 % на приходите от нощувки през май спрямо месец април по данни на Националния статистически институт. Увеличават се приходите от чужди граждани със 78%, ръстът от приходите от български туристи е с почти 19%.

Общият брой на нощувките във всички средства за подслон и места за настаняване е по-висок с 51% спрямо месец април.

Малко повече туристи има и от Гърция. Добре се развива пазар Сърбия, Македония, Румъния, каза заместник-министърът.

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички