Очертава се силен зимен сезон


Очертава се силен зимен сезон
Снимка:

567

През зимата се очаква да има ръст на туризма в рамките на около 3.5 – 4%.

Това прогнозира пред агенция Фокус Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

Предстоящият зимен сезон като продажби в Европа започна много добре, тъй като по-хладното време и падналите вече снеговалежи в Западна Европа провокираха увеличаване на записванията, посочи той.

Приключилата преди една седмица борса World Travel Market в Лондон е показала, че има ръст в записванията към България на английския пазар с около 10%. Това означава, че английският пазар започва да излиза от рецесията и се съживява, защото през последните няколко години поради икономическата криза беше в застой и в България имаше намаляване на броя на туристите от Великобритания, посочи Драганов.

Доброто представяне на България през миналия зимен сезон, когато бяха проведени Световните ски купи в Банско, Европейската купа в Пампорово, направиха една добра реклама на България и очакванията са за увеличаване на броя на туристите в зимния туризъм.

Според Драганов, продължава да буди тревога това, че Витоша няма да може да работи пълноценно, и все още няма яснота дали Витоша ще може да възвърне туристите, които имаше в периода преди 2010 – 2011 година, когато съоръженията бяха затворени.

Зимата е изключително богата също на много прояви, свързани с празниците и обичаите. През месеците януари, февруари и март в почти всички общини има изключително интересни празници, които са свързани със следновогодишните тържества, с кукерски празници и фестивали и с религиозния календар. Абсолютно активно в този период ще работят театрите, операта и балетът, концертните прояви на Филхармонията и симфоничните оркестри, както и други културни прояви. Така че това ще бъде един период, в който ние очакваме увеличаване на туристите в параметъра културен туризъм, каза още Драганов.

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички