От 1 август пускат лифтовете на Витоша


От 1 август пускат лифтовете на Витоша
Снимка:

477

Не ни удовлетворяват последните промени в Закона за горите.

Това обявиха днес двама представители на дружеството - Петър Петров и Радослав Пеев, по чиято инициатива днес се състоя среща с медиите, предаде БГНЕС.

Петров и Пеев сами си зададоха въпроси и си отговориха на тях. Част от въпросите бяха: Какво е и какво не е "Витоша ски" АД и защо лифтовете се пускат едва сега, какво искаме ние, защо не ни удовлетворяват промените в закона, защо ски сезонът на Витоша е под въпрос и др.

Това, което иска "Витоша ски" е не да променя закони, а да дава становище, заяви Радослав Пеев.

И поясни: "Витоша ски" АД не е концесионер на туристическата и ски зона в Природен парк "Витоша" - ние сме законни собственици на съоръженията - лифтове и влекове, построени за периода 1953 - 1983 година, придобити при приватизация. Ние не сме собственици и нямаме права върху ски пистите в парк Витоша и до приемането на новия Закон за горите от 2011 година наемахме горска територия, която се използваше за ски писти. Но вече това не е възможно, защото пистите първо трябва да бъдат обособени като такива и след това да бъдат категоризирани. След това бихме участвали в търгове за тяхното наемане, посочи Пеев.

От "Витоша ски" АД съобщиха, че в сряда пускат съоръженията на Витоша.

"Витоша ски" е собственик на лифтовете и влековете, нищо незаконно не е строено, повтори Петров.

Тези съоръжения са законни и са с право на строеж, но това не значи, че имаме права върху ски пистите, отбеляза той. Там на практика ски писти няма, защото новият закон за горите предвиди, че ако има писта, тя се изключва от Горския фонд, каза Петров.

Включително ски пистата "Витошко лале" е включена в общ имот с прилежаща гора, даде пример той. За да има такива писти те трябва да са обособени и изключени от Горския фонд, смятат от "Витоша ски".

Защо едва сега пускаме съоръженията? Тогава заявихме, че имаме законова пречка да работим. Още през месец юни ни беше забранено да прочистим просеките и след намесата на кмета такова прочистване започна и ние имаме възможност да пуснем съоръженията до дни, поясни Петров.

Още една пречка, която не е преодоляна, защото до момента на Витоша юридически ски писти няма.

Те трябва да бъдат категоризирани, да се внесе набор от документи, включително и скица на ски пистите, подчерта той. Но тъй като ги няма, няма как да пуснем заявление за скица. За ски пистите нека отговорността поеме собственикът на терените, каза Петров.

Бихме участвали в търг за тяхното наемане и ако успеем - ще ги поддържаме, обеща той.

Пеев показа проекта на "Витоша ски" и разясни, че лифтовете на Витоша ще бъдат подменени със същите като сегашните, но нови - това са 9 лифта. Зоната ще бъде 153 хектара, една малка модерна зона и няма да има масово изсичане на гори и бетониране, както се пишело, разясни той.

Това е най-рестриктивният закон, приеман някога за българския спорт и за българския туризъм, посочи Петров, визирайки Закона за горите. Витоша е защитена зона и за нея важат хиляди рестрикции, според него.

Еднозначно не сме удовлетворени, защото промяната в частта, която ограничава нашите права за срок от 20 години, е противоконституционна. Нашето право на строеж е безсрочно и ограничаването му с 20 годишен срок води до отнемане на права.

Ето защо сме принудени да сезираме ЕК, която е чувствителна по отношение на посегателството върху частната собственост, особено извършено от държава-член на ЕС в 21 век. Убедени сме също така, че поставеният срок е умишлен и цели да обезсмисли всяка инвестиция, смятат от "Витоша ски".

Оказа се, че се бил направил компромисен вариант за нас в Закона за горите. Но това не ни удовлетворява - законът отменя права, т.е. за да подменим съоръжение трябва да се откажем от правата, които имаме, е становището на "Витоша ски".

За нас този текст е спорен, особена с ограничаването със срок. По-голямо посегателство върху частна собственост не съм виждал, но мисля, че този проблем ще се реши във времето, смятат от фирмата.

Ски сезонът е под въпрос не защото ние няма да работим, а защото на Витоша няма ски писти. Обръщаме се към отговорните институции да вземат мерки и тези терени, върху които се карат ски да бъдат изключени от Горския фонд. Но ако това не бъде направено, не се сърдете на нас, заключиха представителите на "Витоша ски".

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички