ОупънДемокраси: България, краят на невинността


ОупънДемокраси: България, краят на невинността
Снимка:

544

Взривяването на израелски туристи в курорта Бургас предполага, че стратегическият избор на България я е направил уязвима за терористични нападения, смята Джон О Бренан, цитиран от електронното издание ”ОупънДемокраси”, съобщи Фокус.

Моделът на събитията е депресиращо познат. Група израелски туристи стават мишена за нападение на екстремистка групировка. Атентаторът се самовзривява с 3 кг тротилов еквивален и успява да убие петима израелци и шофьора на автобуса.

Израелските лидери, предсказуемо, бързо обвиняват „Хизбулла” и иранските им поръчители. Но това, което прави това нападение различно, е, че не е извършено в Близкия Изток, а в България – страна членка на Европейския съюз.

Макар да изглежда, че нападението е дошло неочаквано, е имало поне няколко индикатора, че България може да стане мишена за подобен удар.

Действително, коментатори предупреждават от години за уязвимостта на курортите по Черно море за такива нападения от джихадисти или спонсорирани от държави терористични групировки. Има две основни причини за това.

Първата е, че израелските граждани отдавна харесват българските морски курорти. Втората е, че България е член на НАТО от 2004 г. и има близки отношения във външната политика със САЩ.

България подписа споразумение за сътрудничество в сферата на отбраната със Съединените щати през 2006 г., тогавашният български президент Георги Първанов нарече споразумението „стратегическа инвестиция в сигурността на държавата ни”.

Това, която Първанов не разкри пред българите, бе размера на риска, съпътстващ подобно партньорство в сигурността, в контекста на вече станалата глобална „война с тероризма” на Вашингтон.

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички