Паметник на България за една стотна от цената на мол


Паметник на България за една стотна от цената на мол
Снимка:

5391

3.4 млн. лева ще бъдат вложени в проекта за  Монументален комплекс Васил Левски на територията на община Свиленград, които се очаква да бъдат събрани основно с дарения.

Не искаме чрез Монументалния комплекс да демонстрираме възможностите на българския бизнес, а да се обърнем към максимален брой български граждани с идеята най-после да направим нещо заедно, разказва пред Expert.bg Илиян Матеев, председател на сдружение "Аз обичам България" и идеолог на проекта.

Искам при откриването му броят на хората, които кажат; „Аз участвах” да бъде седемцифрен, каза той.

Сумата е значима отделно за всеки един от нас. Но ако се осъзнаем като един организъм, който иска да изгради нещо заедно, няма как в продължение на години, да не съберем сума, която се равнява на една стотна от цената на един софийски мол, продължава Матеев.

Кампания за набиране на средства ще стартира в края на месеца, разкри той.

Пари ще се набират с доброволни дарения от фирми и физически лица, SMS кампания, както и чрез продажба на сувенири и артикули с надпис "Аз обичам България".

Длъжни сме и да изградим този паметник сами. По същия начин е изграден и Паметникът на Свободата- на вр. Шипка. Левски е казал, че: „Който ни освободи той ще ни пороби.” Няма как да не ни купи пак душите този отвън, който ни построи Паметника на България, мотивира се Матеев.

Очакванията са комплексът да повлияе на туристически бизнес в региона, което ще промени и целия му облик.

Община Свиленград вече спечели средства по европейска програма за облагородяване на 300 декара около Монумента. Това са изключително добри новини, но нека оставим това на българския бизнес и Общината, казва Матеев.

Той уточни, че в близост до Паметника на България няма да има никакви комерсиални и търговски части. Търговците ще са далеко от Храма.

 Целта ни е не просто да привлечем туристи в поредния лунапарк, а хора, които ще могат да се докоснат до България. Подготвили сме много решения, които нямат аналог, споделя идеологът на проекта.

Ще има звук и светлина за подчертаване на внушението на Монументано, по-интересното по думите на Матеев е това, което ще се използва вътре в интерактивния музей.

Там, с помощта на възможностите на съвременната лазарна, холограмна и компютърна анимации, ще бъдат пресъздадени най-ярките моменти от уникалната ни и славна българска история, разкрива той.

Той трябва да общува с българите и чужденците, които го посещават на съвременен език, който стига директно до сърцата им, съобщавайки им, че тук не е страната на Бай Ганьо, а Републиката на Апостола.

Отпимистичният период за завършването му е две години, а песимистичният - пет години.

Във всички случаи, във връзка със 180-годишнината от рождението на Апостола през 2017 г., ще бъде готов целият комплекс, категоричен е Матеев.

Ето как ще изглежда бъдещият Паметник на България:

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички