Преобразяват Велики Преслав с 2.7 млн. лева


Преобразяват Велики Преслав с 2.7 млн. лева
Снимка:

14829

До 2 години община Велики Преслав се очаква да стане предпочитана туристическа дестинация, благодарение на проекта "Векът на цар Симеон Велики оживява".

Планът предвижда реставрация и консервация на най-важните сгради в дворцовия център, фокусирани върху Владетелската църква и Дворцовата базилика. Техните олтари ще бъдат надградени до около 2 м, а царският площад ще бъде оформен с характерна за онова време каменна настилка.

Ще бъдат очертани туристически и пешеходни алеи, заобикалящи и влизащи в реставрираните сгради, а допълнителната инфраструктура включва паркинг, пропусквателен пункт и сервизни помещения, както озвучителна техника и осветление за атракционна тежест на старините.

За реализацията на проекта са отпуснати 2,7 млн. лева от Оперативна програма „Регионално развитие”.

В основата на доброто финансиране стои добрият проект, каза днес президентът Росен Плевнелиев, който бе на посещение във Велики Преслав, информира Радио Фокус-Шумен.

Плевнелиев каза, че финансирането на проектите трябва да се приоритизира и да се води интегриран подход в туризма.

Както са отпуснати средства за този проект, така са предоставени 245 млн. лева по 60 проекта за 120 обекта в страната. Целта е да се диференцира туристическият поток, да не се ходи само до морето и да се минава през Плиска, Велики Преслав, Перперикон, за да може от туризма да печелят и градовете и регионите, каза още държавният глава.

До 150 000 туристи на година ще посещават Велики Преслав след 2 години, прогнозира президентът.

Към момента броят на посетилите е около 20 000 на година. По план на кмета на града Александър Горчев, след изпълнението на проекта, се очаква посетителите да достигнат 60 000. След като видя презентацията на проекта и разгледа Археологическия резерват, държавният глава отбеляза, че е готов да се обзаложи с Горчев, че те ще бъдат поне 150 000.

Това е една недобре развита туристическа дестинация, но с голям потенциал. С този проект, който стартира и до месец се очаква да бъде подписан окончателно договор, със сигурност тук ще има голяма промяна в следващите 24 месеца, каза още Росен Плевнелиев.

Редактор: Мая Боева

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички