Протестиращи: Искаме природа, не бетон


Протестиращи: Искаме природа, не бетон
Снимка:

428

Няколко хиляди души се включиха снощи в мирно шествие от НДК към Народното събрание с викове "Долу Цеко от Алеко", "Мафия", "Бойко е лъжец", "Искаме природа, не искаме бетон" и "Много сме, силни сме", "Всеки ден ще е така, до победата".

Над три хиляди души се събраха пред сградата на парламента, за да покажат на управляващите, че не трябва да взимат важни решения, които засягат гражданите без предварително да се допитат до тяхното мнение, предаде БГНЕС.

Повечето от протестиращите са млади хора, които признават, че често прекарват времето си в планината и искат тя да запази своя вид и да не бъде презастроявана.

Това е желанието, както на най-запалените скиори, така и на майките и бащите, които дойдоха днес с децата си, за да напомнят на управляващите, че трябва да сме внимателни какво ще оставим за идващите поколения.

 Много хора дойдоха, носейки своите ски, сноубордове, за да покажат, че въпреки че са любители на зимните спортове и имат нужда от писти в планината, те категорично се противопоставят на промените в Закона за горите, на които президентът Росен Плевнелиев наложи вето.

Някои от представителите на неправителствените организации, които участват в преговорите с управляващите, обясниха на участниците във вчерашното протестно шествие, че до момента преговорите са без успех и няма постигнато съгласие по основния спорен въпрос – дали да се променя предназначението на земите от Държавния горски фонд, когато върху тях се изграждат спортни съоръжения.

Те призоваха всички, които подкрепят каузата на протеста да се информират редовно за развитието на преговорите и предложенията на управляващите от интернет страницата на Народното събрание.

"От днес на сайта на парламента трябва да се качват всички документи, свързани със законопроекта за промени в закона за горите. Всеки, който се интересува трябва да се запознае с публикуваното там и ще видят, че тези поправки обслужват много тесен кръг от инвеститори в ски курортите и нашето притеснение, че те ще позволят заобикаляне на Плана за управление на Природен парк "Витоша"", коментира пред БГНЕС Любомир Костадинов от гражданска група "За Витоша".

"С управляващите постигнахме съгласие, че трябва да има широко обществено обсъждане от тук нататък. Постигнахме съгласие по текстовете за крайречните гори, което е единствената добра новина . По другите точки, по които до вчера бяхме постигнали някакво разбиране се върнахме в изходна позиция", разказа той.

"Лошото е, че те искат да ни предложат текстове, с които няма как да се съгласим, защото хората не искат това беззаконие. Единственият компромис, който предлагат е да има процедура за промяна на предназначението за станциите на ски лифтовете, но такава процедура да няма за ски пистите и за стълбовете на влековете. Това е безсмислено за нас", обясни Костадинов. 

Надеждите на участниците в протеста са, че днес парламентарната комисия по земеделие и гори ще приеме ветото на президента и ще предложи то да бъде гласувано и в пленарна зала, след което разглеждането на промените в Закона за горите ще може да започна отначало при значително по-голяма обществена дискусия.

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички