Пръскаме 180 милиона за Съединението


Пръскаме 180 милиона за Съединението
Снимка:

10707

180 млн. лв. ще пръснат българите само за 4-те почивни дни по време на празниците за Съединението другата седмица. От тях близо 125 млн. лв. ще похарчат хората, които ще празнуват някъде из родината при среден разход на глава от близо 400 лв. Около 55 млн. лв. - при средно похарчени от човек 550 лв., пък ще налеем в икономиките на Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Румъния. Тези страни стават все по-предпочитани дестинации за българите, когато се натрупат няколко дни по празници.

400 хиляди българи тръгват нанякъде по време на почивните дни другата седмица. Още в четвъртък около 300 000 сънародници ще потеглят по пътищата из страната, а други около 100 000 са организирали кратка почивка или екскурзия зад граница. Това съобщи за „Телеграф" шефът на Института за анализ и оценка в туризма Румен Драганов.

Най-много са българите, които между 6 и 9 септември са решили да изкарат още една почивка на море, каза още Драганов. Те ще се възползват от летните температури и през септември, за да съберат още слънчев загар по плажовете у нас, в Гърция или Турция. Около 110 000 души щели да атакуват родното Черноморие, а 80 000 сънародници са направили резервации в хотелите на гръцките курорти по Бяло, Егейско, Адриатическо и Средиземно море.

Балкани

Воаяжите в съседните балкански страни по време на празници добиват все по-голяма популярност у нас, убеден е Драганов. Освен Македония, която обичайно се посещава от българи по това време на годината, все повече се отправят и към нови дестинации в съседство. Такива са например Западните покрайнини в Сърбия, където нашенците се отправят, за да обиколят българските манастири и да посетят роднините си. Тези някога български места примамват нашенци и с много ниските цени на хотелите и храната. Последният туристически хит на Балканите обаче е област Трансилвания в съседна Румъния, която примамва туристите с многобройните запазени дворци, сред които е и замъкът на граф Дракула.

При родата

Около 38 хил. нашенци ще си почиват около празниците на планина - както в известните ни курорти, така и по селските къщи за гости, каза Драганов. Заради поскъпването на горивата обаче много е намалял броят на сънародниците, които ще отседнат за няколко дни при роднини или приятели в провинцията. Очаква се не повече от 40 000 души да напуснат за няколко дни града си, за да посетят родата. Този вид пътуващи е намалял 2-3 пъти в сравнение с предишните подобни празници, когато към провинцията потегляха по 100-120 хил. българи.

Цял. ден ядене u пиене на плажа

Ако още се чудите къде да прекарате 4-те почивни дни от 6 до 9 септември, имайте предвид, че из морските ни курорти има добри предложения. На Златни пясъци настаняването на база ол инклузив излиза по 52 лева на човек на ден. Предвидени са закуска, обяд, вечеря, сладолед в следобедните часове и всякакви лакомства, алкохол и напитки на корем от 10 до 22 часа. Сауната, парната баня и джакузито са безплатни. В Слънчев бряг ще ви посрещнат за 59 лева на ден за същия пакет. 3 дни излежаване на плажа в Созопол за двама струва 470 лева. Настаняването е на база пълен пансион и освен безплатно джакузи, чадъри, шезлонги като комплимент получавате 10% отстъпка от цената на всички СПА процедури

Отдихът за Деня на Съединението на Каваците за 3 нощувки с пакет ол инклузив е 155 лева на човек. В случай че вече сте се наситили на морето, можете да отдъхнете в планината за 6 септември. На Банско за 3 нощувки със закуски излизат по 80 лева на човек. В Боровец за почивните дни ще ви вземат около 50 лева на ден за настаняване на база ол инклузив.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички