Пътят на коприната е в центъра на ITB Берлин


Пътят на коприната е в центъра на ITB Берлин
Снимка:

627

Културните маршрути като средство за развитие на устойчив туризъм са в центъра на дискусиите на министрите на страните членки в програмата "Пътят на коприната".

Министерската среща, в която участва заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, е част от програмата на най-голямото туристическо изложение в света – ITB, което се провежда в Берлин, съобщава от МИЕТ.

Европа разполага с една от най-обширните мрежи от културни туристически маршрути в света, което осигурява сериозно предимство на стария континент за развитие на устойчив туризъм с акцент върху конкурентоспособността и иновациите.

Затова през юни 2010 г. Световната организация по туризъм създаде първия план за действие по програмата "Пътят на коприната" с акцент върху маркетинга и промоцията на туристическите маршрути, изграждане на капацитет и мениджмънт на дестинациите.

България работи по няколко транснационални туристически проекта като координатор и партньор, каза зам. министър Маринов по време на срещата.

Заедно с Хърватия, Сърбия и Румъния нашата страна е координатор по проекта "Пътят на римските императори", кооперирани сме и с още пет балкански държави в проекта "Пътят на желязната завеса".

Участваме активно и в програмата за малко познатите ЕДЕН дестинации, които са един от акцентите в представянето ни на изложението в Берлин през тази година. Всички тематични туристически маршрути, които развиваме, са насочени към нарастване на атрактивността на района, диверсификация на туристическия продукт и повишаване конкурентоспособността на отрасъла.

Чрез развитието на специализирани форми на туризъм опазваме природното разнообразие и историческото наследство, но и стимулираме икономическото развитие и заетостта. Така туризмът предлага възможности за устойчиво развитие на малките населени места и райони, както и на непознати досега за широката публика дестинации.

Повече от 50 години ЮНЕСКО популяризира програмата "Пътят на коприната" като средство за междукултурен диалог и образование. Организацията работи по план за създаване на нов интернет ресурсов център за многобройните публикации, снимки, архивни материали и филми по програмата, стана ясно по време на министерската среща.

Световната организация по туризъм продължава работа с най-големия интернет туристически портал в света TripAdvisor за разработване на решение, което трябва да популяризира маршрутите, продуктите и историческите забележителности по "Пътя на коприната" чрез една обща интернет платформа.

10 644 изложители от 187 държави представят различни аспекти на туристическата индустрия с висока добавена стойност по време на тазгодишното 46-то издание на ITB Берлин.

Официален партньор на изложението през тази година е Египет. Петте дни на изложението са време за обсъждане на нови тенденции за индустрията, която осигурява работа на повече от 100 млн. души по цял свят. По този начин туризмът е един от най-големите и най-важни сектори сектори с принос към развитието на световната икономика.

МИЕТ е организатор на българското участие на национален щанд с площ от 423 кв.метра. 42 туристически фирми и организации, както и местни администрации са представени на него. Акцент на българското участие са новостите в развитието на културния, балнео, спа и уелнес туризма. Специално място е отделено и на промоцията на ЕДЕН дестинациите.

"Пътят на коприната" е програма на Световната организация по туризъм. Реализирането на дейностите по програмата се разглежда като допълнителна възможност за привличане на туристи от Далечния Изток към Европа.

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички