Рим глобява туристите с до 400 евро, ако седят на Испанските стълби


Рим глобява туристите с до 400 евро, ако седят на Испанските стълби
Снимка: Getty Images

10113

Рим забрани на туристите да сядат и да ядат на прочутите стъпала на площад "Испания". Нарушителите са заплашени от големи глоби, които започват от 250 евро и могат да достигнат до 400 евро.

Мраморното стълбище със 135 стъпала, построено от 1723 до 1725 г., се спуска от църквата на "Тринита дей Монти" до фонтана във формата на кораб – Баркакия на Пиетро Бернини. То е в сърцето в квартала на модата и престижната търговска улица "Виа Кондоти", където има магазини на Gucci, Prada, Bulgari и Missoni.

Испанските стълби са една от най-популярните забележителности във Вечния град, като почти постоянно са претъпкани с туристи. Стълбището обаче е жертва на своята популярност, тъй като посетителите го замърсяват и увреждат. То беше силно замърсено от бензиновите изпарения, от изхвърлените дъвки от туристите и от разлятото вино и кафе по стъпалата.

"Сякаш сте поканили някого в къщата си и той сяда, сваля обувките си и поставя краката си на масата", оплаква се Давид Сермонета, президент на асоциацията на търговците на площад "Испания".

Сермонета, чиято асоциация е наела двама пенсионирани полицаи, които да помогнат да поддържат ред в шикозния квартал, е щастлив да види стълбището "най-накрая освободено от варварите".

За спазването на ограниченията ще следи специален екип от 24 служители от общинската полиция.

"Това е малка крачка назад към цивилизацията, защото ще се нуждаете от полицай за всеки посетител, за да контролира хората, които ядат или пият течности, които могат да повредят мрамора. По-добре е на хората да е забранено да седят", смята Джани Батистони, моден дизайнер и президент на асоциацията на търговците на "Вия Кондоти".

Ограничението е част от по-строги мерки на градската управа, които забраняват къпането във фонтаните, употребата на алкохолни напитки в градския транспорт, както и пеенето и скандирането в автобусите, метрото и трамваите.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички