Топ 10 най-посещавани туристически дестинации в света


Топ 10 най-посещавани туристически дестинации в света
Снимка:

8594

Всяка година Световната туристическа организация към ООН представя списък с най-посещаваните държави по земното кълбо.

В предходните три години незименни лидери оставаха Франция, Испания и Италия, но този път единствено Франция успя да защити превъзходството си. Китай и САЩ набраха скорост и се класираха за съответно сребърен и бронзов медал.

За изненада на мнозина, в челната десятка влиза Малайзия, а не Тайланд. Прави впечатление още, че в списъка не фигурира нито една държава от Африка, Близкия изток или Южна Америка.

№ 1. Франция: 76.8 млн. туриста

Не е изнанедаващо, че Франция привлича най-много туристи с многобройните си архитектурни паметници и музеи. Страната предлага по нещо интересно за всеки: Лувърът и Айфеловата кула в Париж, виното в Бордо или замъците по Лоара. Не е без значение и че Франция е сравнително компактна европейска държава, което позволява на гостите да се придвижват бързо от един регион в друг.

№ 2. САЩ: 59.7 млн. туриста

Разпростиращи се от Калифорния до Ню Йорк, Съединените щати заемат площ от 9.5 млн. кв. км. Но не само размерът е от значение, а и разнообразието: няколко климатични пояса, огромни национални паркове, динамични мегаполиси. Най-посещаваните американски градове са Ню Йорк, Лос Анжелис, Вашингтон и Сан Франциско.

№ 3. Китай: 55.7 млн. туриста

В последните години броят на гостите, посещаващи Китай, рязко скача, което експертите обясняват с нарастващата икономическа мощ на страната. Днес практически всички мултунационални корпорации имат свое представителство в Поднебесната империя – банки, търговски вериги, производители. За туристите, Китай изкушава с древните си паметници и култура и екзотичната кухня.

№ 4. Испания: 52.7 млн. туриста

Великолепните плажове на Испания все още привличат тълпи европейци. През лятото плажните ивици на Коста дел Сол и околните острови са претъпкани с германци, британци и холандци. Мнозина предпочитат други региони, в това число Барселона и историческите градове на Андалусия и Кастилия. Накъдето и да се запътите, ще откриете първокласен хотел, отлично обслужване и превъзходна кухня.

№ 5. Италия: 43.6 млн. туриста

Без съмнение, има какво да се разглежда в Италия: романтичните канали на Венеция, древните площади на Рим или жълтите плажове на Амалфи. Страната предлага по нещо за всеки и именно затова тук пристигат милиони туристи всяка година. Едно е сигурно: и в бъдеще Италия ще остане в челните позиции на най-предпочитаните туристически дестинации.

№ 6. Великобритания: 28.1 млн. туриста

Въпреки че Великобритания не е чак толкова любима на туристите, колкото Италия, и Обединеното кралство има какво да предложи: очарователната провинция на Англия, разнообраният пейзаж на Шотландия или бреговата линия на Уелс. О, и да не забравим Лондон – в същността си, миниатюрен модел на целия свят.

№ 7. Турция: 27 млн. туриста

Турция е известна със своебразната си култура, многовековните традиции и разнообразна природа – от покритите със сняг върхове на Немрут до парещите жеги в долината Кападокия. Тук посетителите могат да се насладят както на впечатляващи руини от римско време, така и изразителната архитектура на Отоманската империя. Истанбул е главният магнит за туристите, благодарение на уникалното съчетание между древност и съвремие, първокласни хотели и уютни ресторантчета.

№ 8. Германия: 26.9 млн. туриста

Според Световната туристическа организация, германците отделят най-много средства от целия свят за развитие на туризма си. Изглежда, че похарчените пари не са отишли на вятъра. Истинско изкушение са многобройните фестивали, най-известният сред които вероятно е мюнхенският Oktoberfest. Немалко чужденци обаче предпочитат да разгледат Берлин или Франкфурт.

№ 9. Малайзия: 24.6 млн. туриста

Благодарение на бързоразвиващата се икономика и мощна търговска индустрия, Малайзия привлича все повече чуждестранни бизнесмени. И туристите обаче започнаха да оценяват дестинацията. Най-често те избират столицата Куала-Лумпур, разкошното крайбрежие на Теренгану или джунглите на Борнео.

№ 10. Мексико: 22.4 млн. туриста

Ако обичате да се излежавате на плажа, полуостров Юкатан ще ви спечели с километрите си пясъчни ивици. Не случайно наричат Ривиера Мая туристически рай. Мексико обаче привлича с много повече от излежаването под слънчевите лъчи: най-вече с останките от древните индиански цивилизации, колониалните градове и колоритни фестивали.

 

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички