Туристическата перла Черна гора


Туристическата перла Черна гора
Снимка:

2142

Плановете за привличане на туристи от най-висок клас в Черна гора са мащабни, но стартираха официално едва наскоро със строителството на два луксозни курортни комплекса в залива на град Котор. Първият e „Лустика бей”, разположен на едноименния полуостров близо до град Тиват, на швейцарската Orascom Development. Вторият - „Порто Монтенегро”, който вече има своето яхтено пристанище. Изградени са също част от хотелските и жилищни сгради в комплекса. Планирано е изграждането на още три подобни туристически дестинации в залива.

Orascom Development, създадена и управлявана от египтянина Самих Сауири, обяви началото на строителство на „Лустика бей” през януари тази година. Стартът бе насрочен още през 2008 г., когато Orascom създаде джойнт венчър с правителството на Черна гора, но се отложи поради проблеми в документацията. Първоначално инвестицията се изчисляваше на 90 млн. евро, но очакванията са тя да възлезе на над 1 млрд. евро.

Към момента изграждането на главния път за автомобили и голф игрището вече приключват. Освен тях ще се строят още осем луксозни хотели с общо 2200 легла, 1600 жилищни единици, 750 вили, две яхтени пристанища и други обслужващи съоръжения. Инвеститорът стартира предварителни продажби в своя курорт на брега на морето още през 2012 г.

Втората дестинация „Порто Монтенегро” е разработена от консорциум, оглавяван от канадския милиардер Питър Мунк, семейство Ротшилд и руският олигарх Олег Дерипаска. Закупената за 155 млн. евро бившата съветска военноморска база, която включва 24 хектара на брега и права върху 65 хектара водни площи по протежение на залива Котор, предстои да смени изцяло предназначението си. Инвестицията се очаква да завърши едва в края на това десетилетие и ще включва луксозен хотел, казино, 700 апартамента, и 650 кейови места за яхти. Към момента пристанището на комплекса вече работи.

Непосредствено до „Лустика бей” на Orascom, катарският държавен инвестиционен фонд Investment Authority, е придобил съществуващ хотел, които  възнамерява да преустрои в луксозен курортен комплекс през следващите години. Стартът се бави поради промени в управлението на фонда.

Друг проект, планиран в залива на Тиват, е този на Държавната нефтена компания на Азербайджан (SOCAR). През миналата година тя обяви, че е сключила 90-годишен договор за наем на старите казарми на южния бряг в близост до град Кумбор и възнамерява да ги превърне във ваканционен комплекс. По силата на това споразумение,  SOCAR е длъжен да инвестира най-малко 52 млн. евро през първите четири години и 258 млн. евро през първите осем години от сключване на договора за финансов лизинг.

Не на последно място, луксозно строителство планира и руската Metropol Group в сътрудничество с базираната в Сингапур Banyan Tree. Инвеститорите възнамеряват да създадат първия остров-спа курорт на Адриатическо море, разположен на територията на о-в Сан Марко.

Domaza.bg Недвижими имоти в цял свят

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички