Туризмът иска корекции при още два налога


Туризмът иска корекции при още два налога
Снимка:

412

Ден след като Конституционният съд премахна туристическия данък, от бранша настояха за корекции при още два налога – данък “сгради” и такса “смет”.

Това каза в ефира на телевизия “България он Ер” председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин.

По думите му ставките са нереалистично високи, тъй като след кризата, пазарната оценка на много от хотелите е драстично намалена.

Причината за ниската събираемост на парите от туристическите такси е в непрозрачната политика на част от общините. В много от случаите средствата не отивали за инфраструктура и реклама, а се отклонявали в неясни посоки, затова много от хотелиерите спрели да плащат.

За продължаващия все още зимен сезон Благой Рагин коментира, че се водят преговори той да бъде закрит на 1 май, като успоредно с това се открие и новият летен сезон.

Ръстът в зимния туризъм ще бъде 3-5%, като нивата при летния могат да достигнат 6-7 на сто.

Очакванията са реалистични заради визовите облекчения за руски и турски туристи, посочи Рагин и прогнозира, че броят на чужденците, прекарали почивката си у нас, може да нарасне до 7 млн. души, като в такъв случай общият годишен оборот ще бъде 3 млрд. евро.

Отмяната на туристическия данък се приема много добре в туристическия бранш, коментира по-късно Рагин в ефира на Радио Фокус.

Конституционният съд смята, че тази част от туристическия данък е противоконституционна, защото става въпрос за имуществен данък върху самото имущество т.е., без да са реализирани реални нощувки хотелиерите трябва да плащат данък само за това, че имат легла в хотела си, обясни той.

В България има свръхзастрояване на хотелите и средната заетост за четвъртото тримесечие на 2011-та беше малко над 16%, далеч по-различно от очакваните 30%, които законодателите може би са си изфантазирали, че могат да постигнат хотелите, каза Драганов.

По думите му заради свръх застрояването по Черноморието и по планинските курорти, България има години наред да догонва заетост, която да надхвърли параметрите, които законодателят си е поставил. От тази гледна точка някои от хотелите трябваше да фалират, ако трябваше да дотират общините.

 

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички