Варварски атентат в разгара на сезона


Варварски атентат в разгара на сезона
Снимка:

610

Трагичен инцидент в Бургас хвърли в шок и ужас страната. Терористичен акт в автобус отне живота на осем израелски туристи в сряда следобед, а над 30 бяха ранени.

По първоначална информация атентатът е бил извършен от терорист-камикадзе, който е имал фалшива американска шофьорска книжка.

Към момента има засилени мерки за сигурност по летищата, в курортите и хотелите. Засилено полицейско присъствие ще има и в столицата на места, където има граждани от еврейски произход.

Новината отекна с негативен отзвук върху целия туристически сезон и вещае загуба на израелски туристи.

Последствията за страната вече започнаха – това са страхът, несигурността, отливът на туристи, загуби и закриване на полети, пренасочване на туристи, коментира в сутрешния блок на телевизия България он ер Славчо Велков, експерт по сигурността.

Изводът е, че България не е оазис на спокойствие, както се рекламира от туроператорските фирми.

Взривът ще се отрази негативно на целия туристически сезон. Това е един изключително неприятен инцидент, свързан с Бургас, и то в разгара на лятото, когато очаквахме да берем плодовете на нашия труд, коментира в ефира на радио Фокус Константин Гребенаров, областен управител на Бургас.

Новината за терористичния акт е неприятна за българските предприемачи, коментира икономистът и член на УС на БТПП Йосиф Аврамов в сутрешния блок на телевизия "България Он Ер.

Той обясни, че този акт вероятно ще окаже влияние на активността на чуждестранните инвеститори, които вече няма да са толкова сигурни.

Прогнозата му е, че ще има спад на инвестициите в енергетиката, недвижимите имоти по Черноморието, които много често се купуват от рускоговорящи израелски граждани. Сериозно ще пострада и туризмът, защото ще има отлив на чужденците, които посещават страната ни.

Туризмът е много благоприятна среда за тероризма, защото има международен и директен отзвук и се постигат много по-лесно целите на тези организации, коментира за радио Фокус-Варна доц. д-р Марин Нешков, председател на Варненска туристическа камара.

Въпросът защо България е избрана, е много сложен. Мисля, че първо е преценено, че системата за сигурност в България не е на толкова високо ниво. В западните държави заплахи от терористични акции има постоянно, но няма атентати, коментира в сутрешния блок на България Он Ер арабистът проф. Владимир Чуков.

Подобно нещо се случи в Кипър и сега тук. Причините са смесени – системата за сигурност на българските летища и корените на външната политика на България, както и влиянието, което ще окаже този акт, защото България е страна членка на Европейския съюз, продължи той.

Не можем да очакваме нещо позитивно от това, че България вече е на картата на атентатите и факта, че туристи може да станат жертви на тероризъм. Ако по някакъв позитивен начин можем да гледаме на новините, то е, че проблемите с организираната престъпност създават общ проблем със сигурността в страната и този атентат може да се превърне в червена лампа, която ще доведе до промяна по отношение на сигурността. Това в дългосрочен план ще има положително въздействие, коментира в сутрешния блок на телевизия България Он Ер Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще се срещне с представители на туроператорски фирми, които оперират в България

В момента министър Добрев се среща с израелски туристи, почиващи в България, за да ги запознае с мерките, които МИЕТ взима за гарантиране на тяхната безопасност.

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички