Вече се славим не само с морето


Вече се славим не само с морето
Снимка:

523

България променя имиджа си на преобладаващо морска дестинация и постепенно се препозиционира на международния пазар като целогодишен маршрут за пътуване и почивка с разнообразни услуги и уникални възможности за балнео- и СПА, културно-исторически туризъм.

Това заяви днес в Русе заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов на кръгла маса под надслов „Национална визия за развитието на туризма в малко популярни дестинации със значителен туристически потенциал”. Дискусията се организира от МИЕТ в рамките на осмото изложение „Уикенд туризъм“ от 9 до 11 май 2012 г., което беше открито от Маринов.

Страната ни става все по-разпознаваема на международната карта и чуждестранните гости идват все по-информирани, за да прекарат тук своята ваканция.

Стартирахме няколко проекта за конкретни продукти и все още малко популярни райони в страната, които имат голям потенциал да привлекат туристи, подчерта зам.-министърът.

Това ще помогне да се преодолее сезонната и териториалната концентрация на сектора и ще увеличи броя на туристите.

Актуалните тенденции в света са белязани с повишен интерес към специализирани и нови продукти. 

Той посочи като добри примери комуникационната кампания за популяризиране на 12-те български ЕДЕН дестинации, която МИЕТ осъществява от началото на 2012 г. и която се съфинансира от ЕК.

Друг перспективен проект е бъдещият трансграничен културно-туристически маршрут „Пътят на Римските императори”, за който България, Сърбия, Хърватска и Румъния подписаха през февруари меморандум за разбирателство. Той е база за формиране на обща маркетингова политика в туризма на европейския и трети пазари.

МИЕТ стартира и проект по грантовата схема на ЕК „Културни маршрути по Дунав”, който планира и втори транснационален маршрут – „Пътят на виното“.

Друг подобен пример е и проектът “Danube Hike – Пешеходен туризъм по Дунав”. Партньори в него са Австрия, Германия, Словакия и Сърбия, а целта е да изгради мрежа от пешеходни маршрути по реката, заяви Маринов.

Хостелите и апартаментите ще бъдат въведени и в България като туристически обекти, съобщи още зам.-министър Маринов.

До края на май ще бъде приет нов Закон за туризма, а сред основните задачи на министерството, върху които се работи в момента, е актуализация на категоризацията на туристическите обекти и приемане на програмата 2020 за новия програмен период.

На фона на миналогодишните приходи от туризъм в размер на около 2,8 млрд. лева, тази година се очаква приходите да достигнат 3 млрд. лева. Като цяло на национално ниво се прогнозира ръст на чуждите туристи с 5-8%, а най-голям ръст ще има на руския пазар - 20%.

Според Иво Маринов забраната за тютюнопушене в закрити места няма да повлияе драстично на потока от чуждестранни туристи. Опитът от другите европейски страни показва, че има период на адаптация от 1-2 месеца, след което всичко се намества.

Благоприятен момент е, че промяната се въвежда през лятото, коментира Маринов.

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички