Великобритания въвежда визови облекчения за китайците


Великобритания въвежда визови облекчения за китайците
Снимка: Getty Images / Guliver

2118

Великобритания предприема нови мерки с цел да привлече богати китайски туристи. Страната ще въведе двугодишни многократни визи. Това съобщи британското правителство по време на държавното посещение на китайския президент Си Цзинпин, предаде Reuters.

Визовата промяна е насочена към все по-заможната китайска средна класа с цел да й спести бюрокрацията и разходите, свързани с туристическо или ваканционно посещение на Великобритания, отбеляза говорителка на премиера Дейвид Камерън, който днес ще разговаря с високия китайски гост. Очаква се визовите облекчения да влязат в сила от януари и могат да бъдат разширени с въвеждане на 10-годишни визи за многократно влизане.

Но снощния пищен официален банкет в Бъкингамския дворец кралица Елизабет Втора и президентът Си възвестиха период на "глобално партньорство" между двете страни. Това бе подчертано в приветствените тостове на двамата държавни глави. Кралицата нарече визитата на китайския президент "жалон в безпрецедентната година на сътрудничество и дружба между Великобритания и Китай" и подчерта, че двете страни са готови да издигнат отношенията си на ново равнище.

Тя приветства забележителните плодове на политиката на реформи, започната от Дън Сяопин и провеждана от следващите китайски лидери. "Ние сме потресени от енергията и ентусиазма, с който китайските лидери водят страната си към ново и амбициозно бъдеще за китайския народ", призна кралицата. Нейно величество не пропусна да отбележи, че избраният от Китай модел - една страна, две системи - "откри пътя за предаването на Хонконг на Китай".

В ответния си тост Си Цзинпин отбеляза, че "Китай и "Великобритания (...) представляват велики източна и западна цивилизации" и макар "географски да са далеч една от друга", двете страни "отдавна и тясно си сътрудничат". Той напомни старата китайска поговорка, че възможност може да се появи само веднъж и затова тя трябва да се използва, докато не се е изплъзнала. А после цитира и британска поговорка, че "мъдрият човек превръща промяната в щастие".

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички