Зимните ни курорти вдигат цените


Зимните ни курорти вдигат цените
Снимка:

633

През тазгодишния зимен сезон цените на предлаганите услуги в зимните курорти ще бъдат увеличени с около 7.5%.

Това каза в интервю за агенция Фокус Румен Драганов, изпълнителен директор на Института за оценки и анализи в туризма.

Скокът в цените се дължи на поскъпването на горивата и храните, обясни експертът и обясни, че ще има и увеличение на цената на ски-картата.

Около 550 хиляди чуждестранни туристи ще посетят зимните курорти у нас в периода от 20 декември 2012 до 20 април 2013 година, каза още Драганов.

По думите му те са предимно от съседни страни като Гърция, Румъния, Македония, Сърбия или Турция, както и от Великобритания, Франция, Германия, Русия и Украйна.

На 15 декември зимният сезон в родните курорти бе официално открит. Дестинация номер едно и тази година ще бъде Банско, но в класацията се нарежда и Пампорово, където предлаганите услуги са насочени към почивките за семейства с деца.

Боровец е известен с добрите ски училища с атракция сноуборд – парк, а Витоша определено ще отчете по-добри резултати в сравнение с миналата година, отбеляза експертът и посочи, че само в Стара планина има седем курорта, където ще функционират със ски – влекове и ще има създадени условия за ски.

В дните от 20 декември до 20 април страната ще бъде посетена от около 550 000 чуждестранни туристи, като има и отчетен от около 10% ръст на записванията за посещения на туристи от Великобритания, обясни директорът на института.

Според него – туристите предпочитат нашите зимни курорти, заради доброто съотношение между цена и качество, както и заради добри услуги на ски-училищата у нас. Например 275 английски лири струва една почивка от шест дена в наш зимен курорт, като включва основните туристически услуги, посочи Драганов и добави, че не без значение е и т. нар. осигуровка „No snow guarantee”, която гарантира, че при липса на сняг или условия за каране на ски, силен вятър или снегонавяване, туристите получават компенсация.

Тази година интересните услуги в родните зимни курорти са сноуборд – парковете в Пампорово, Банско, Боровец, както и добрите ски – съоръжения, оръдията за сняг, обработката на пистите, отбеляза Драганов.

Според него, българските зимни курорти са добили популярност след провеждането на световните купи в Банско, европейската купа в Пампорово и световната купа за жени, която ще се състои тази година в края на февруари в Пампорово.

 

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички