17 основни правила на офис етикета


17 основни правила на офис етикета
Снимка:

12395

Може да сте наистина ценен специалист, но не забравяйте, че никой не е незаменим. Освен чисто професионалните ни качества и други фактори играят съществено влияние върху кариерата ни и не на последно място сред тях е мнението на началници и колеги.

За да не подкопаете сами шансовете си за повишение, експерти по човешки ресурси, цитирани от изданието BuisnessInsider съветват кои са основните правила за поведение в офиса, които не можем да си позволим да игнорираме.

1. Не прекъсвай колегите си

Сигурно и родителите ви са ви правили забележки, че не е учтиво да прекъсваш другите. В офиса подобно поведение не само ще ви отличи като човек със слаби социални умения, но и може да настрои околните против вас.

2. Внимавай с приказките

Няма нищо лошо в това да размениш дума или две на непрофесионална тема със своите колеги. Дори се препоръчва, ако не искате да изглеждате надменен или студен. Когато обаче вървите след някой, за да довършите репликата си, това е сигурен признак, че сте прекалил с приказките.

3. Бъди тих

Да си шумен е не само грубо – това е пряко нарушаване на личното пространство на околните.

4. Не яж миризливи храни

Ако обичате риба или ястия с много чесън, задоволявайте тези кулинарни капризи у дома, а не през обедната почива. Не е приятно, когато околните трябва да задържат дъха си, за да разговарят с вас.

5. Забрави жаргона

Забравете жаргона и емотиконите. Имейлите са официален документ, който може да се пази с години в архивите на компанията. Затова внимавайте какво пишете, за да не се изложите.

6. Признавай заслугите на колегите си

Да се опитате да си припишете цялата заслуга за успешен проект няма да е крачка напред в кариерата ви. Напротив, рискувате да съсипете професионалната си репутация. Затова, ако не по морални, то поне по практични съображения, не забравяйте да кажете „благодаря” и то публично.

7. Леко с парфюма

Притеснени че може да загубят битката с телесните миризми, мнозина прекаляват с парфюма. Това може не само да е дразнещо за околните, но и да създаде сериозен проблем на колегите ви, които са алергични.

8. Обличай се консервативно

Ако не сте сигурни на кой стил да заложите в офиса, консервативното е безопасният избор. Не забравяйте – не сте тръгнал на среща, а на работа.

9. Намалете силата на звънене на мобилния си телефон

Или още по-добре – сложете го на вибрация.

10. Пази чисто

Едва ли имате нужда от специалист човешки ресурси, за да ви напомни, че да затрупате бюрото си с недоизядени сандвичи и празни чаши кафе е грозно и нехигиенично.

11. Не споделяй прекалено много за личния си живот

Споделянето на твърде много детайли от личния ви живот не само ще ви разсее от работата, но и ви прави уязвим за нападки.

12. Не закъснявай

Ако закъснявате, все едно заявявате на околните, че не ги уважавате, а работата въобще не ви интересува.

13. Не води лични разговори по служебния телефон

Дразнили ли сте се понякога, когато бързате да приключите спешен проект, а колегата ви шумно обсъжда с половинката си по телефона какво ще сготвят за вечеря? Не правете същата грешка. Ако все пак ви се наложи да проведете важен личен разговор, бъдете максимално кратък.

14. Не си духайте носа

Е, освен ако не е спешно, разбира се. Но когато имате възможност, изберете за целта тоалетните, където никой няма да ви чуе.

15. Не си играйте с косата

Ако си играете с косата по време на среща, издавате, че сте отегчен. Също така, избягвайте да се решите или гримирате на бюрото.

16. Не идвайте на работа, ако си твърде болен

Ако сте твърде болен и може да заразите околните, по-добре останете у дома. Дори и да страдате от лека настинка, изберете стълбите, вместо претъпкания асаньор. На никой не му е приятно да му кихат или кашлят във врата.

17. Забравете кецовете

Ако имате навика да потичате за здраве преди работа, носете си друг чифт обувки и се преобуйте, преди да влезете в офиса. Не е важно само да сте добър професионалист – трябва и да изглеждате като такъв.

Анна Улф

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички