21 млн. евро потичат в подкрепа на стартиращи бизнеси


21 млн. евро потичат в подкрепа на стартиращи бизнеси
Снимка:

560

С бюджет от 21 млн. евро по инициативата Джереми (Jeremie) в България ще се финансират стартиращи бизнеси.

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) избра Eleven и LAUNCHub да управляват финансовия инструмент за подкрепа на предприемачеството и представяне на първоначално финансиране, съобщиха от Jeremie.

Eleven ще управлява фонд с капитал от 12 млн. евро с цел да направи около 200 инвестиции в иновативни стартиращи бизнеси.

Инвестицията в една компания от портфейла на фонда се очаква да бъде между 25 000 – 200 000 евро.

Eleven е привлякъл Google, като технологичен партньор и Springboard – базирания в Лондон акселератор за стартиращи предприемачи, предоставящ първоначално финансиране и програма за менторство, като стратегически партньор за своята инициатива.

Другият избран фонд мениджър, LAUNCHub ще управлява фонд с капитал от 9 млн. евро фокусиран върху ИКТ, целящ да направи около 120 инвестиции през следващите 4 г.

Инвестицията в една компания от портфейла на фонда се очаква да бъде между 30 000 – 200 000 евро.

LAUNCHub си партнира с най-големия фонд за предоставяне на първоначално финансиране и програма за менторство в Европа – Seed Camp, както и с института за предприемачество Cisco в България. В екипа на фонда влиза един от най-успешните предприемачи в ИКТ сектора в България – Любен Белов.

Очаква се, че фондовете ще направят първите си инвестиции в стартиращи предприемачи през есента на 2012 г.

Новият инструмент на ЕИФ за подкрепа на предприемачеството и предоставяне на първоначално финансиране се състои от два свързани компонента, акселератор (Accelerator) – предоставящ първоначално финансиране за изработване на прототип (първоначална версия) на продукта и сийд (Seed) компонент – предоставящ последващо финансиране на предприемачите успешно завършили фазата на акселератора, както и на други обещаващи стартиращи бизнеси.

Създаденият инструмент е уникален за страните от региона и се очаква да спомогне на България да се установи като притегателно място за иновативни предприемачи от Балканския полуостров.

С решението за избора на гореописаните фонд мениджъри ЕИФ приключи процеса на подбор по инструмента за подкрепа на предприемачеството и предоставяне на първоначално финансиране, където бяха подадени 11 заявления за интерес.

 

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички