3 технологии, които скоро ще заменят паролите


3 технологии, които скоро ще заменят паролите
Снимка: iStock/Guliver

3248

Ясно е, че паролите не са най-сигурната защита на профилите в интернет. Затова и се разработват технологии, които в близко бъдеще ще ги заменят. От MakeUseOf ни представят три от тях:

1. Мозъчни вълни

През 2015 година, екип от изследователи от университета в Бингхамън откри, че чрез електроенцефалограма (ЕЕГ) може да се улови електрическата активност на мозъка или да се измерят мозъчните вълни и да се създаде така наречения „мозъчен отпечатък“, който е индивидуален за всеки човек и може да бъде използван за надеждно и точно идентифициране на конкретен човек, дори шест месеца след свалянето му.

Проучването има точност от 82 до 97%. По-нататъшни изследвания обаче показаха, че тази точност може да се увеличи до 100%. И въпреки че едва ли някой ще тръгне да си прави ЕЕГ само за да може да влезе в свой онлайн профил, то мозъчните отпечатъци може да се окажат следващата технология, която ще замени съвременните пароли.

2. Парола в джоба

Биометричните данни може да играят роля в едно бъдеще без пароли, но масовото им приемане със сигурност ще е предизвикателство. Вероятно вече сте забелязали колко проблеми се появяват докато настройвате четеца на пръстови отпечатъци на телефона си, но не само това. Това увеличава риска от излагане на риск на важна за вас информация, ако някоя от тези услуги, в които се логвате или ползвате някога бъде компрометирана.

Този проблем не е останал незабелязан от изследователите от компютърната лаборатория на университета в Кеймбридж, водена от Франк Стажано. Екипът е разработил устройство за удостоверяване, наречено Pico, което е достатъчно малко, за да се побере в джоба ви. Носенето на хардуерно устройство с нас не е радикална нова концепция. Но с Pico, специалистите се надяват, че паролите ще изчезнат напълно.

3. Yoti, мобилната идентификационна система за подмяна на паролите

Компанията Yoti е базирана във Великобритания и в началото на 2018 година получи допълнително финансиране от 10,7 млн. долара. Мисията им е да се превърнат в надеждна платформа за удостоверяване на идентичност в света със собствената им мобилна идентификационна система. За целта потребителят трябва да изтегли приложението Yoti и да въведе данните си и идентификационен номер, издаден от правителството, за да получи потвърждение на самоличността. Данните са криптирани и ще бъдат достъпни само в приложението.

Източник: digital.bg

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички