3D принтирането крие опасности за здравето


3D принтирането крие опасности за здравето
Снимка: Thinkstock/Guliver

3162

Технологията за триизмерен печат (3D) по метода на нанасяне на слоеве (FDM) предизвиква замърсяване на въздуха от разтопената пластмаса. Учени от САЩ и Франция са измерили отделяните частици и предупреждават, че те крият риск за здравето на хората.

Изследвани са пет модела 3D принтери с използване на девет различни консумативи. Основният извод е, че 3D печатът в обикновените офиси или в домашни условия представлява опасност за здравето, пише ACS.org.

За да избегне замърсяването на въздуха с опасни частици, печатът трябва да става при добра вентилация или да се използват затворени модели принтери със собствена система за вентилация. Това се отнася с особено голяма сила за печата с пластмаса ABS и подобни материали.

В разтопено състояние тези пластмаси изпускат стирол – токсично вещество с дразнещ, мутагенен и канцерогенен ефект. Концентрацията на стирол в процеса на печат може да превиши безопасния праг, предупреждават учените.

Най-безопасна се явява пластмасата PLA, тъй като в разтопено състояние тя отделя частици лактид, който се счита за безвреден. Моделът на принтера практически няма значение, тъй като от него не зависи обема на отделяните замърсители.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички