3D принтирането ще промени строежа на самолети


3D принтирането ще промени строежа на самолети
Снимка: Thinkstock/Guliver

2327

Учени от Австралия създадоха първия в света 3D-принтиран двигател. Този пробив, който може да промени начина на конструиране на самолети, пише The Guardian.

Учени от Университета Монаш в сътрудничество със специалисти от академията на науките на Австралия и Университета Дикин са принтирали два двигателя. Единият от тях е представен на Международното авиационно изложение в Авалон, Виктория. Интерес към постижението са проявили Airbus, Boeing и Raytheon.

Изследователите са получили стар двигател с газови турбини от френската компания Safran, който да използват като модел, и са отпечатали триизмерно две версии. Процесът на производство, ръководен от проф. Синхуа Уу, е продължил една година. Авиационната индустрия се интересува от метода на принтиране, заради спестяването на време и разходи, както и заради намаляването на теглото на частите.

Екипът от Монаш е произвел самолетния двигател, използвайки принтери, които полагат изключително тънък слой метален прах върху матрица, служеща като основа. След това с помощта на лазер и компютърно генерирани модели се постига исканата форма. Процесът се повтаря до завършването на частта. “Проектът е впечатляващо доказателство за приложимостта на технологията, което ще доведе до важни договори с производителите на самолети”, казва Бен Батагол.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички