6-те държави в света, от които тръгват най-много кибератаки


6-те държави в света, от които тръгват най-много кибератаки
Снимка: iStock/Guliver

4096

Киберпрестъпленията са сред най-голямата опасност на нашето време. Имаме съвсем скорошно доказателство - в края на миналата седмица кибератака порази институции и частни компютри в над 150 държави по цял свят. Проблемът стигна и до България. 

Откъде обаче идват зловредните софтуери и различните киберпрестъпления?

Американската компания за киберсигурност Symantec публикува преди време доклад, показващ кои страни по света са най-големите източници на зловреден софтуер, спам и фишинг атаки.

Компанията първо регистрира видовете вид онлайн заплахи независимо дали злонамерен софтуер, спам, фишинг, ботове или хакерски опити а след това се опитва да проследи източника на тези нападения. По логиката на на тази методология успява да класира страните според броя на нападенията, произтичащи от тях.

Ето 6-те страни, които са най-големите източници на киберпрестъпления през 2016 г., цитирани от Business Insider.

6. Русия – 3.07%

Изследването на Symantec нарежда Русия на шесто място през 2016 г. Според данните страната е отбелязала значителен скок, след като година по-рано е била на единадесето място.

5. Германия – 3.35%

От 8 място през 2015 г. Германия се е изкачила до петата позиция през 2016 г. Страната е и сред честите таргет цели на самите хакери. През 2016 г. например с компютърни вируси е била заразена Германската атомна електроцентрала.

4. Индия – 5.11%

Обратно на някои от гореспоменатите държави, Индия се е смъкнала от 3 през 2015 г. до 4 място през 2016 г. като световен източник на кибер атаки в света.

3. Бразилия – 5.84%

Страната има неособената чест да влезе в челната тройка на негативната класация. Данните на Symantec показват, че през изминалите 10 години в киберпрестъпността в Бразилия е нараснала значително.

2. Китай – 9.63%

Китай е вторият по големина източник на глобални заплахи, съобщават от Symantec. Положителното е, че година по-рано страната е оглавявала класацията.

1. САЩ – 23.96%

След като през 2015 г. страната беше под номер две в класацията на Symantec, като тогава заплахите, произлезли от САЩ се равняваха на 18.89 на сто от всички в света. Година по-късно се наблюдава ръст от над 5%. Страната изпъкна благодарение на зловредния софтуер Mirai, който е нов вид зловреден софтуер, плъзнал по целия свят.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички