6 технологични понятия, които е добре да знаете


6 технологични понятия, които е добре да знаете
Снимка: Thinkstock

7482

Смятате ли се за технически грамотни? Дори да е така, технологиите се развиват с такава скорост, че на човек му става трудно да бъде в крак с всичко. Има обаче термини и понятия, с които е наистина добре да сте запознати. Ето кои са някои от тях:

LTE-TDD

Long-term Evolution Time Division Duplex (LTE-TDD) е стандарт за 4G комуникационни технологии. LTE-FDD е друг подобен стандарт за 4G, но е по-локализиран във Великобритания, докато LTE-TDD е популярен в цял свят, особено в Азия и Тихия океан. В същността си, LTE-TDD е просто метод за предаване и приемане на мобилни данни и телефонни разговори между вашия мобилен телефон и местна телефонна кула. LTE- TDD ползва само един канал, като динамично заделя пропусквателен капацитет за всяка връзка на базата на потребителските изисквания. Това означава, че капацитетът за сваляне е максимален през цялото време.

IoT

Internet of Things (IoT) или “Интернет на нещата” е единна мрежа, свързваща обекти от реалния свят и виртуални обекти. Идеята на Internet of Things е да свърже всички неща в интернет. Това може да са домакински уреди като хладилници, готварски печки и лампи, но може да бъдат и прости предмети като книги, дрехи, храна, и така нататък. Според Cisco, броят на устройствата, свързани в момента към интернет е около 13 милиарда. Това означава, че всеки интернет потребител има около 4,3 устройства свързани към глобалната мрежа. До 2020 година компанията прогнозира, че този брой ще нарастне до 50 милиарда.

3D V-NAND

3D V-NAND е технология, която увеличава надеждността на носителите (от 2-10 пъти) и скоростта на трансфер до два пъти. Тя ще се ползва за широк кръг потребителска електроника и корпоративни приложения, включително вградено NAND съхранение и твърдотелни дискове (SSD).

ADAS

Advanced Driver Assistant Systems или ADAS са системи предназначени за подобряване на безопасността на водачите на превозни средства, както и на другите шофьори по време на път. Камери за предно и задно виждане, както и автоматична спирачна система са две от най-често срещаните форми на ADAS.

USB-C

USB-C е най-новия USB стандарт, който беше представен по време на тазгодишното събитие CES 2015. USB стандартът „тип C“ ще унифицира напълно USB буксата, а зареждащите и предаващите данни кабели ще имат еднакви букси за вход и изход, замествайки по-старите модели от A и B тип.

EV

С всяка изминала година, акцентът върху електромобилите (така наречените електрическите превозни средства – или EV) се засилва. Електрическите превозни средства се движат с двигатели, които разчитат единствено на акумулаторни батерии за захранване. Интересът към алтернативните превозни средства е породен от редица проблеми станали актуални през последните години – нарастващата цена на петрола и замърсяването на околната среда.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички