7 начина да предпазите очите си от вредното влияние на компютъра


7 начина да предпазите очите си от вредното влияние на компютъра
Снимка: iStock

4735

В днешно време хиляди хора по света страдат от Синдрома на компютърното зрение (CVS). Той не е точно заболяване, но има неприятни симптоми като замъглено зрение, сухота и болки в очите, главоболие и повишена чувствителност към светлина. Ако на синдрома не се обърне внимание навреме, той може да доведе до сериозни проблеми със зрението. Има обаче няколко начина, по който можем да му противодействаме, пише Make Use Of. Ето кои са те:

1. На всеки 20-30 минути ставайте от компютъра и се съсредоточавайте върху далечен обект в продължение на 20 секунди. Друг вариант е да затваряте очите си за 20 секунди на всеки половин час. Можете да следвате правилото 20-20-10: на всеки 20 минути да се прави 20-секундна почивка, през която да се взираме в обекти, отдалечени на разстояние поне 10 метра.

2. Поставете монитора пред себе си, а не встрани, за да сведете до минимум движенията на очите. Той трябва да е отдалечен на около 60-70 см от вас и наклонен леко напред, а горната част на екрана трябва да е на нивото на очите.

3. Намалете яркостта на монитора.

4. Светлината в стаята/офиса не трябва да пада директно върху монитора, защото отблясъците вредят на очите. Контролирайте влизащата светлина с щори, за да отстраните всички отблясъци или отражения. За целта е добра идея да не поставяте монитора пред прозореца или близо до него.

5. Използвайте филтър за антиотблясъци на екрана.

6. Опитайте се да мигате повече.

7. За релаксация на очите опитайте едно просто упражнение: затворете очи и бавно и внимателно опишете кръг с очите си. Повторете това упражнение три пъти.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички