Американските сенатори: "Епъл" укрива данъци


Американските сенатори: "Епъл" укрива данъци
Снимка:

823

Корпорацията "Епъл" бе уличена в неплащане на данъци върху сума от няколко десетки милиарда долара за последните няколко години, съобщава Би Би Си.

В доклада на американските сенатори се отбелязва, че много дъщерни компании на "Епъл" не са били регистрирани по надлежния начин и не са плащали данъци. По данни на Конгреса, една от тези компании, регистрирана в Ирландия, не е плащала данъци през последните пет години.

Едновременно с това сенаторите не са предявили директни обвинения към компанията за нарушаване на законите.

Очаква се днес генералният директор на "Епъл" Тим Кук да обясни ситуацията пред Конгреса.

Вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че изминалата финансова година "Епъл" е платила данък върху печалбата, получена извън пределите на САЩ, по ставка под 2%.

От 30 септември 2011 до 29 септември 2012, което отговаря на американската финансова година, "Епъл" е внесла в американския бюджет 713 милиона долара данък печалба, получена в чужбина, която е възлизала на 36.8 милиарда долара. Следователно се получава, че ставката на данъка е била малко над 1.9% в сравнение с 2.5% година по-рано.

"Обикновеният" данък печалба в САЩ достига 35%.

За да намали данъците си "Епъл" създава корпоративни структури на много нива в страните с ниски данъци и превежда средствата между тях. Компанията е използвала стратегията за оптимизиране на данъците известна като "Двойно ирландско уиски с холандски сандвич". Тази схема позволява да се изнася печалбата в Ирландия, Холандия и на Карибските острови. Например, значителна част от бизнеса на "Епъл" в Европа се ръководи от ирландския й клон, през който в крайна сметка се превърта 30% от корпоративната печалба. Около 70% от печалбата на "Епъл" се генерира извън САЩ, макар че централата на компанията и нейните основни центрове за разработка са разположени именно в Щатите.

В САЩ "Епъл" активно използват вътрешните данъчни офшори: нейната централа е разположена в Калифорния, но голяма част от данъците се плащат в съседния щат Невада, където ставката по редица операции е равна на нула.

Освен това в страните с високи данъци "Епъл" регистрира представителства под чужда юрисдикция. Например, представителството в Германия може да бъде регистрирано в Сингапур, където данъчният режим е доста по-мек. А повечето приложения се продават от на компании, регистрирани в европейския "данъчен оазис" - Люксембург.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички