Анализатори: Изкуственият интелект ще създаде много работни места


Анализатори: Изкуственият интелект ще създаде много работни места
Снимка: iStock/Guliver

3042

Внедряването на системи с изкуствен интелект (ИИ) ще създаде повече работни места, отколкото ще ликвидира, сочи нов доклад на анализаторската компания Gartner, който оборва опасенията, че ИИ ще породи масова безработица.

Влиянието на изкуствения интелект ще варира в зависимост от индустрията. Така например, в сегменти като здравеопазване, администрация и образование търсенето на работна сила ще нараства като минимум до 2019 г., докато производството ще бъде силно засегнато, съобщава TechNews.

Като цяло, от 2020 г. на пазара на труда ще се наблюдава положителна динамика, т.е. броят на новите работни места, породени от изкуствения интелект, ще превиши броя на затворените позиции. По-точно, очаква се ИИ да отвори нови 2,3 милиона работни места и да ликвидира около 1,8 млн. през 2020 г. А към 2025 година разликата ще достигне 2 млн. работни места.

Според доклада, към 2022 г. всеки пети работник, зает с нерутинни дейности, ще разчита на изкуствен интелект при изпълнение на своите задачи. Бизнесът с интегриран ИИ ще генерира приходи в размер на 2,9 трлн. долара през 2021 г.

Gartner не обяснява алгоритмите за своя анализ, но уточнява, че в случаите на внедряване на системи с изкуствен интелект се има предвид по-скоро допълване на човешката работа, а не нейната замяна.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички