Android скоро ще може да изпълнява и Windows приложения


Android скоро ще може да изпълнява и Windows приложения
Снимка: Thinkstock

2498

Мобилната операционна система Android скоро ще се сдобие с функция за пускане на програми, написани за Windows. За целта ще се използва познатото приложение Wine, което ще бъде пригодено и за работа на Android.

Wine e продукт на разработчиците от СodeWeavers и служи за изпълнение на Windows програми на различни Linux дистрибуции. Освен това приложението може да изпълнява и Windows програми на Mac OS X, отбелязва Liliputing, цитиран от TechNews.

Очаква се версията на Wine за Android да се нарича CrossOver, но смяната на името няма да повлияе на възможностите на софтуера, с изключение на някои временни ограничения. Така например, първоначално Wine ще работи ефективно само на Android устройства с процесор Intel.

Но разработчикът обещава, че в най-кратки срокове ще осигури възможност за работа на CrossOver на смартфони и таблети с ARM процесори. Появата на Wine за Android означава, че най-накрая потребителите ще получат възможност да пускат на своите мобилни устройства програмите, инсталирани на настолните им компютри и лаптопи.

Интерфейсът и функциите на Windows приложенията ще се запазят същите. Трябва да се има предвид обаче, че 99% от програмите за Windows са написани за работа с мишка и клавиатура, а не за сензорен екран, така че на потребителите на Android ще се необходими традиционните устройства за въвеждане на информация.

Wine за Android ще излезе още в края на настоящата година. Според предварителните информации, приложението ще се разпространява напълно безплатно.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички