Ангел Божилов: В България няма свободен пазар


Ангел Божилов: В България няма свободен пазар
Снимка:

1420

Няма такова нещо като свободен пазар в България. Това коментира инж. Ангел Божилов, енергиен експерт към КТ "Подкрепа", предаде репортер на БГНЕС.

„Основната роля на този свободен пазар беше да поддържа експорта на електроенергия от страната, а бих казал, че експортът на електроенергия умря”, допълни Божилов.

"Българската електроенергия не е конкурентоспособна на външните пазари, твърди Божилов. Според него регулаторната част от цените, заплащани и при консумация в страната и при износ са до такава степен раздути, че правят българското производство неконкурентноспособно. Той твърди, че регулираната част на сметките, т.е. различните видове такси и добавки е нараснала около 3 пъти за последните 5 години. Възниква въпросът дали таксите са обосновани по размер, дали събраните от тях средства се изразходват по предназначение, коментира той и добави: "една от таксите, които плащаме отива в НЕК и тя е над 9 лева за мегаватчас. По данни за 2011 година производството в България е около 50 милиона мегаватчаса, т. е. НЕК е събрало около 450 милиона лева от тази такса, но размерът на тази такса трябва да бъде обосноваван при всеки регулативен период с обосновка, която да аргументира разходите за поддръжка. В доклада на НЕК фигурират инвестиционни разходи за поддръжка сумата от 97 милиона лева. Възниква въпросът къде са останалите средства от нашите пари. Очевидно те са похарчени за нещо друго".

Той отбеляза и факта, че ЕСО все още не е отделен от НЕК. "ЕСО не може да контролира и управлява ефективно енергийната система, тъй като е придатък на една търговска фирма. Как би могло ЕСО да заеме честна позиция, след като е собственост на пазарен участник?", заяви той. От всеки 5 лева, които плащаме като такса за пренос, едно левче отива в ЕСО, обясни Божилов. Той коментира и заема, който се очаква да вземе БЕХ. "БЕХ твърди, че основната част от парите от заема, който ще вземат ще бъдат изразходвани за покриване на заема, изтеглен от НЕК за проекта "Белене". От 5 години е ясно кога кредитът трябва да бъде върнат. Сега изведнъж излиза, че НЕК, на чийто баланс стоят 2,8 милиарда лева резервен капитал, няма пари да си върне заема, а БЕХ, който държи 717 милиона лева на депозити основно в една българска банка няма да използва собствени средства, а ще емитира дълг, който ще платят всички хора", заяви той.

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички