Apple отново е най-скъпата марка в света


Apple отново е най-скъпата марка в света
Снимка: Getty Images/ Guliver

2866

Американският гигант Apple за пореден път оглави класацията на Forbes за най-скъпите марки в света. На второ място се нарежда Google, а на трето - Microsoft. Топ 5 се допълва от Coca-Cola и Facebook.

Apple стана безспорен фаворит и тази година, независимо от това, че за пръв път от 13 години, имаше понижаване на тримесечните печалби, а акциите на компанията паднаха с цели 30% спрямо пика отпреди една година. Журналистите на Forbes оценяват бранда на 154.1 млрд. долара, което е с 87% повече от аналогичния показател на Google, който идва на второ място в класацията.

"Брандът се оценява в зависимост от това, как го възприемат потребителите. За компанията е важно дали купувачът е готов да плати по-висока цена за дадения продукт и ще направили избора си в полза именно на този бранд", обяснява професорът по маркетинг и експерт по брандиране в Университета на Пенсилвания Дейвид Райбстайн.

Според журналистите на Forbes именно силата на марката позволява на Apple да продават своите смартфони на по-висока цена, независимо от това, че по характеристиките си те не се различават особено от продукцията на Samsung. На второ място в класацията идва Google с 82,5 млрд. долара, следван от Microsoft, чиято марка се оценява на 75,2 млрд. долара. Coca-cola запазва четвъртата позиция, като нейният бранд е поскъпнал малко спрямо предходната година от 56 млрд. долара до 58,5 млрд. долара. Първата петорка завършва с Facebook - 52,6 млрд. долара, който изпревари IBM.

В десетката на най-скъпите брандове в света влизат още Toyota, Disney, McDonald's и др..

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички